Dolar 36,4258
Euro 38,2280
Altın 3.445,27
BİST 9.637,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 7°C
Az Bulutlu
İstanbul
7°C
Az Bulutlu
Sal 11°C
Çar 13°C
Per 11°C
Cum 11°C

2023’ün ilk Güneş tutulması yarın gerçekleşecek!

Ay’ın Dünya ile Güneş arasından geçmesiyle meydana gelen ve Güneş’in görünümünü tamamen yok eden hibrit Güneş tutulması yarın gerçekleşecek. On yılda bir meydana gelen astronomik olay gündüzü daha karanlık bir hale getirecek

2023’ün ilk Güneş tutulması yarın gerçekleşecek!
19 Nisan 2023
A+
A-

On yılda bir gerçekleşen hibrit Güneş tutulması bu hafta şanslı gökyüzü gözlemcilerini şaşkına çevirecek. Hibrit güneş tutulması, Ay’ın gölgesi Dünya yüzeyinde hareket ettikçe görünümünü değiştiren nadir bir tutulma türü. Bu, insanların bulundukları yere bağlı olarak güneşin ay tarafından neredeyse tamamen örtüldüğünü görebilecekleri ve gündüzün daha karanlık olacağı anlamına geliyor.
Tutulmayı görebilenler kaçırmak istemeyebilir çünkü son hibrit Güneş tutulması Kasım 2013’te gerçekleşti. Bir sonraki ise Kasım 2031’e kadar olmayacak. Ay, Güneş ile Dünya arasından geçerek güneşin görülmesini engellediğinde güneş tutulmasının gerçekleştiği biliniyor. Ancak güneş yüzeyinin gerçekte ne kadarının engellendiğine bağlı olarak birkaç farklı Güneş tutulması türü var.
Tam güneş tutulması, güneşin yüzü ay tarafından tamamen kapatıldığında meydana gelirken, halkalı güneş tutulması ayın güneşten biraz daha küçük göründüğü ve ayın siluetinin etrafında parlak bir ışık halkası bıraktığı durum olarak gözlemlenir. Ayrıca parçalı güneş tutulması, güneşin ay tarafından sadece kısmen örtüldüğü ve güneşten bir ısırık alınmış gibi görünmesi olarak tanımlanır.
Hibrit güneş tutulması, tam ve halkalı güneş tutulmasının bir kombinasyonu, ancak öncesinde ay pozisyonunu alırken kısmi bir güneş tutulması gerçekleşir.
Greenwich Kraliyet Gözlemevi’nde astronom olan Dr. Greg Brown Daily Mail’e “Bu tutulma sadece Avustralya, Doğu Timor, Endonezya, güney Hint Okyanusu ve batı Pasifik Okyanusu’ndan görülebilirken, bağlantılı kısmi tutulma da çevredeki birkaç bölgeden görülebilecek” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.