Dolar 36,4339
Euro 38,1549
Altın 3.441,38
BİST 9.602,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 5°C
Açık
İstanbul
5°C
Açık
Pts 7°C
Sal 10°C
Çar 13°C
Per 12°C

810 kadın gazeteci şiddete ve tehditlere maruz kaldı!

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, 10 Aralık İnsan Hakları Günü’nde kadın gazetecilere yönelik hak ihlallerine son verilmesini talep etti

810 kadın gazeteci şiddete ve tehditlere maruz kaldı!
10 Aralık 2021
A+
A-

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, Birleşmiş Milletlerin (BM) Kadına Yönelik Şiddete Karşı yürütmüş olduğu 16 günlük aktivizm kampanyası sonuna gelirken, 10 Aralık İnsan Hakları Günü’nde kadın gazetecilere yönelik hak ihlallerine son verilmesini talep etti.

CFWIJ önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da sene başından itibaren kadın gazetecilere yönelik şiddet, taciz ve hak ihlallerini kaydetmeye devam etti.

Bu yıl en az 810 kadın gazeteci şiddete ve tehditlere maruz kaldı. Sadece 2021’de 11 kadın gazeteci öldürüldü. En az 169 kadın gazeteci, hakim karşısına çıktı, 130’u fiziksel saldırıya uğradı. 104’ü hiçbir sebep gösterilmeden gözaltına alındı. En az 89 kadın gazeteci, sosyal medyada hedef gösterilerek çevrimiçi karalama kampanyalarına maruz kaldı. 73 gazeteci sahada engellendi, 64 gazetecinin işine son verildi, 50 kadın sindirilmek amacıyla ciddi tehditler aldı. 26 kadın gazeteci işyerinde tacize uğrarken, 27’si ise cinsel tacize uğradı. 17’si sözlü tacize maruz kaldı. Üç kadın gazetecinin akreditasyonu iptal edildi. Üçü ise de kaçırıldı.

CFWIJ’in bu yıl kapsamlı olarak ele aldığı ülkeler arasında Türkiye başı çekiyor. CFWIJ sadece bu yıl kadın gazetecilere açılmış 94 ayrı dava dosyasını takip etti. 2021’in başından beri 82 kadın gazeteci alanda haber takibi yaparken fiziksel saldırı ve engellemelere maruz kaldı. 18 kadın gazeteci gözaltına alındı. CFWIJ, 2020 yılına kıyasla Türkiye’de kadın gazetecilerin uğradığı hak ihlallerinde %244,11’lik bir artış gözlemledi. Gazetecilere yönelik artan şiddeti yakından takip eden CFWIJ, Türkiye’ye yönelik geniş kapsamlı özel bir dosya hazırladı. Bu yılın başından beri gelişen olayları detaylı bir şekilde ele aldı.

HABER: BURCU ATBAŞ

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.