Dolar 32,3792
Euro 34,7402
Altın 2.408,15
BİST 10.092,54
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çar 17°C
Per 19°C
Cum 18°C
Cts 18°C

Bulduğu gök taşını ABD’ye sattı!

Çorum’un Alaca ilçesinde yaşayan ve hayatını çiftçilikle sürdüren Mutlu Yılmaz, 2 yıl önce nohut ektiği sırada tarlasında bulduğu 68 kiloluk gök taşı için ABD’de bir alıcıya 180 bin dolar karşılığında yani 1.3 milyon liraya sattı.

Bulduğu gök taşını ABD’ye sattı!
4 Mart 2021
A+
A-

Alaca ilçesinde 12 haneli Gerdekkaya köyünde oturan çiftçi Mutlu Yılmaz, Nisan 2019’da nohut ektiği tarlasını hasada hazırladığı sırada gördüğü büyükçe bir taşı kaldırmak için uğraştı. Fakat taşın çok ağır olması sebebiyle yerinden oynatamadı. Görünüşünün farklı olduğunu düşünen Yılmaz, komşularının yardımıyla taşı bulunduğu yerden alarak evine getirdi. Yılmaz, dışı gri renkte olan 68 kilo ağırlığındaki taştan aldığı bir parçayı incelenmesi için bir tanıdığının yardımıyla ABD’deki bir üniversiteye iletti. İncelemede, taşın bir gök taşı olduğu tespit edildi. Dünya literatürüne ‘Gerdekkaya’ ismiyle giren gök taşında 12 element bulunduğu Türkiye’nin en büyük üçüncü gök taşı olduğu açıklandı.

1.3 MİLYON DEĞER BİÇİLDİ

Bu süreç içerisinde gök taşı vatandaşların merak etmesi üzerine 1,5 ay süreyle Çorum Müzesi’nde hazırlanan özel bölümde sergiye konuldu. Yaklaşık 4 bin kişi gök taşını ziyaret etti. Bu sırada Mutlu Yılmaz en az 4 bin yıllık olduğu tahmin edilen gök taşını satılığa çıkardı. 2 yıl içerisinde verilen teklifleri miktarını az bularak redetti. Son olarak Amerika’daki bir alıcı Yılmaz ile iletişim kurdu. Yılmaz, 4 bin yıllık gök taşını Amerika’daki alıcıyla 180 bin dolar karşılığında anlaştı. Gök taşının Amerika’ya gönderilerek, orada yapılacak test ve analiz sonuçlarına göre satış işlemi tamamlanacak.

İLK TEKLİF 68 BİN DOLAR

İlk bulduklarında gök taşına 68 bin dolarlık bir teklif geldiğini dile getiren Mutlu Yılmaz, “O zaman yeni bulduğumuz için konu hakkında tam fikir sahibi olmadığımız için insanlar tarafından yanlış yönlendirildik biz. Bu nedenle taşı vermedik. Sonra o paralara vermediğimiz için pişman da olduk. Daha sonra 6, 8, 20 bin dolarlık teklifler geldi. Son olarak ise Amerika’da değerli taşlar alıp satan bir kişi bizimle irtibata geçti. 180 bin dolar teklif edildi, biz de kabul edip sattık. Ancak resmi prosedürü takip ediyoruz. Resmi yollarla nasıl taşı yurt dışına çıkarabiliriz, bunun araştırması içerisindeyiz. Taşı gönderdikten sonra inceleyecekler, gerekli analiz sonuçları çıkarsa onlar taşı alacak biz de paramızı alacağız” dedi.

“BENİM HAYATIMDA HİÇBİR DEĞİŞİKLİK OLMADI”

Gök taşı sayesinde birçok insanla tanıştığını belirten Yılmaz, “Taş için birçok ziyaretçi geldi. Bu taş sayesinde daha yeni insanlarla tanışma fırsatı bulduk. Bizim için çok farklı bir deneyim oldu. Gök taşımız müzede sergilendi, ziyaret edildi. Merak edenler çok oldu. Hatta Türkiye’den birçok yerden taş fotoğrafı gönderenler oldu. Bu konularda bir bilim adamı değiliz. Daha geniş çapta bilgisi olan insanlar var. Bizler de bize ulaşanları bilim insanlarına yönlendiriyoruz. Gök taşı düştü konusu gündeme geldiğinde birçok kişi telefonla arayıp ulaşıyor. ‘Siz nasıl buldunuz, biz nasıl arayalım, nasıl buluruz’ diye soruyorlar. Biz de ‘Şu şekilde bulun’ diyemiyoruz, çünkü biz de tesadüfen bulduk. Gök taşını bulan insana şans getirmesini dilerim. Benim hayatımda hiçbir değişiklik olmadı. Tarım ve hayvancılıkla uğraşıyordum yine devam ediyoruz. Satıp paramızı alırsak yine aynı işimize devam edeceğiz. Yine aynı hayatımıza devam edeceğiz” diye konuştu.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.