Marmara’da yeni tehlike! Ege’den gelen kimyasal atıklar denizi lağıma döndürebilir
Marmara denizini haftalardır etkisi altına alan deniz salyası belası devam ederken, Ege’den gelen başka bir tehlike korkuttu. Uzmanlara göre pek çok kimyasal atığı içinde barındıran Ergene Nehri için yapılan arıtma tesisleri tüm atıklarını Marmara’nın birkaç kilometre uzağına bırakıyor. Söz konusu kimyasal kirliliğin müsilaj gibi kolayca temizlenemeyeceğini belirten uzmanlar, gidişat böyle devam ederse Marmara’nın tam bir lağıma dönüşeceğini söylüyor.

Ege Denizi’nin kirlenmesinde rol oynayan kaynaklardan Ergene Nehri, Meriç suyu ile birleşerek Saros’dan denize dökülüyor. Ağır kimyasal kirlilik yüklerini yıllardır Ege’ye taşıyan Ergene’nin kurtarılması için hayata geçirilen derin deşarj projesi ise uzmanlar tarafından yetersiz görülüyor.
ATIKLAR MARMARA DENİZİ’NİN AÇIKLARINA VERİLİYOR
Ergene’ye hayat vermesi planlanan proje kapsamında, özellikle Çerkezköy, Çorlu, Ergene ilçeleri ile Büyükkarıştıran beldelerini kapsayan geniş bölgeye yayılmış yaklaşık 2 bine yakın fabrikadan çıkan atık sular, müşterek atık su arıtma tesislerinden geçirildikten sonra 3 metre çapındaki 59 km’lik boru hattı ile Marmara Denizi’nin 4.5 kilometre açığına veriliyor.
“MARMARA DA KİMYASAL KİRLİLİK ARTIYOR”
Hidrobiyoloji Uzmanı Levent Artüz, derin deşarj projesinin acilen durdurulması gerektiğini belirterek, “Ege’ye Meriç-Ergene üzerinden kimyasal kirlilik akıyor. Ergene’ye deşarj edilen kirleticiler ise yeni tesislerde arıtılarak Marmara Denizi’nin 50 metre derinine deşarj edilmeye başlandı. Ancak kirletici yüklerin boyutunun tüm parametreler ışığında ortaya konulması gerekir. Ergene’ye deşarj sürdürülürse yakın gelecekte ciddi uluslararası bir sorun doğacaktır. Bölgede kirli suyun Marmara’ya akmaya devam ettiği, Ege ve Karadeniz’in olumsuz etkileneceğini saptadık. Marmara Denizi 2000 yılından beri foseptik çukurudur. Ciddi önlemlerin alınması gerekir” dedi.