Dolar 36,4344
Euro 38,3436
Altın 3.446,43
BİST 9.602,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 7°C
Çok Bulutlu
İstanbul
7°C
Çok Bulutlu
Sal 10°C
Çar 13°C
Per 12°C
Cum 12°C

Bakan Yanık’tan açıklama! “Biz tarikatmış, cemaatmiş bakmayız”

İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızını 6 yaşında evlendirmesiyle ilgili iddialara ilişkin konuşan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, çocuğun evlendirilmesinin kabul edilemez olduğunu belirterek “Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Biz tarafların kimliğiyle uğraşmayız. Tarikatmış, cemaatmiş, şahısmış buralara bakmayız. Bizim için korunacak değer çocuksa çocuktur, kadınsa kadındır, onu alır koruruz” ifadelerini kullandı.

Bakan Yanık’tan açıklama! “Biz tarikatmış, cemaatmiş bakmayız”
16 Aralık 2022
A+
A-

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, ’16’ıncı Kadına Yönelik Şiddet İzleme Komitesi Toplantısı’na katıldı. Bakan Yanık burada yaptığı konuşmada, 6 yaşında evlendirilen H.K.G davası ve kadına yönelik şiddet hakkında açıklamalarda bulundu.
“6 YAŞINDAKİ BİR ÇOCUĞUN EVLENDİRİLMESİ KABUL EDİLEMEZ”
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, 6 yaşındaki çocuğun istismarıyla ilgili, “Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak, tek bir hareket noktamız vardır. Koruyacağımız değer var. Mağdur olan kişinin kimliğine, cinsiyetine, yaşına, ideolojisine bakmaksızın o mağduriyet neyse bununla ilgili gerekli çalışmaları biz itikal ettiği andan itibaren yaparız ve takibini sürdürürüz” ifadelerini kullandı.
Bakan Yanık açıklamalarına “H.K.G meselesinde de aynı ciddiyetle aynı dikkatle Bakanlık olarak yetki ve sorumluluk alanımızda olan konuyu olan çalışmaları yerine getirdik. Bir kez daha altını çizerek ifade etmek istiyorum. 6 yaşındaki bir çocuğun herhangi bir gerekçeyle evlendirilmesi kabul edilemez. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. En üst düzeyde Cumhurbaşkanımızın ifadeleriyle de bu tutumu reddettiğimizi ifade ettik. Biz tarafların kimliğiyle uğraşmayız. Tarikatmış, cemaatmiş, şahısmış buralara bakmayız. Bizim için korunacak değer çocuksa çocuktur. Şiddet mağduruysa kadınsa kadındır onu alır koruruz. Nitekim bunu da yaptık. Dolayısıyla hiç kimseye bir ayrıcalığımız, borcumu yoktur. Bizim borcumu milletimizedir. Bu borcu da ödeyebilmek için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz” diyerek devam etti.
“HERKESİN TARAF OLMASI GEREKEN BİR DURUM”
Kadına şiddetle mücadelenin topyekün seferberlik halinde yürütülmesi gereken bir mücadele olduğunu belirten Bakan Yanık, “Yaptığımız işten çok eminiz, meselenin boyutlarının farkındayız, mücadelemizin farkındayız. Ama mesele çok boyutlu, çok geniş ve her kesimin her katmanın, sivil toplumundan akademisine, sosyal grupların farklı kesimlerinden kamu kurum ve kuruluşlarına vatandaşın kendisinden evinin içindeki tutumuna kadar herkesin gerçekten topyekün taraf olması gereken bir durum. O yüzden siyasal bir tartışmanın, siyasal bir mücadelenin aracı etmeyelim. Ama herkes, siyaset de dahil olmak üzere hepimiz bir araya gelelim ve çözüm odaklı konuşalım” dedi.
“FARKINDALIK KAMPANYALARI YÖNETİYORUZ”
Kadına yöne şiddetle mücadelede eğitimin önemine dikkati çeken Bakan Yanık, “Nitekim, kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında gerçekleştirdiğimiz sürekli eğitimlerle bugüne kadar; 1 milyon 415 bin 277 er ve erbaş, 75 bin kamu görevlisi, 106 bin 389 din görevlisi, 195 bin 693 sağlık görevlisi, 359 bin 33 öğretmen ki bizim için çok önemli, 457 bin 24 kolluk görevlisi olmak üzere toplam 2 milyon 608 bin 416 kişiye ulaştık. 2022 yılı içinde 81 ilde 18 bin 212 mahalle muhtarımızla kadına yönelik şiddetle mücadele farkındalık seminerlerimizi gerçekleştirdik. Polis Akademisi Başkanlığı ile işbirliği kapsamında Polis Temel Eğitimi ve Çarşı ve Mahalle Bekçisi Temel Eğitimi alan öğrencilere yönelik 11 ilde düzenlediğimiz eğitimlerle 5 bin 415 öğrenciye ulaştık. TÜİK ile iş birliğinde 26 TÜİK bölge müdürlüğünde görevli 600 personele yönelik kadına karşı şiddetle mücadele farkındalık seminerleri gerçekleştirdik. 81 ilde il müdürlüklerimiz koordine ve sekreteryasında İçişleri Bakanlığı ile işbirliğinde kadına yönelik şiddetle mücadele alanında erkekleri hedef alan farkındalık kampanyaları yürütüyoruz” diye konuştu.
ELEŞTİRİLERE CEVAP VERDİ
Açıklamalarının devamında bakanlığa yönelik eleştirilere değinen Yanık, “Bu olay özelinde baktığımızda ‘efendim hiçbir şey yapmadınız’ bir takım çevreler, sonra mağdurun bakanlığımız kuruluşlarında gizliliğinin son derece dikkatli sağlanarak, can güvenliğinin, psikososyal desteğinin temin edildiği ortaya çıkınca bu sefer süreç eleştirisine dönüldü. O zaman 2 yıldır şunu bunu niye yapmadınız diye bakanlığımız ile hiç ilgisi olmayan bir takım mazeretleri öne sürmelerine biz şaşırmıyoruz. Biz bunların bu tavırlarına alışığız. Ama bu mağdurlara katkı sağlayan bir tavır değil” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.