Dolar 38,1008
Euro 43,4851
Altın 4.076,20
BİST 9.317,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Paz 22°C
Pts 19°C
Sal 16°C
Çar 16°C

Olası bir İstanbul depreminde en riskli bölgeler neresi?

Olası İstanbul depremine ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Şükrü Ersoy zemin sıvılaşmasına dikkat çekti. Prof. Dr. Ersoy, en riskli ilçeleri sıraladı. Peki, fay hattına yakın ilçeler hangileri?

Olası bir İstanbul depreminde en riskli bölgeler neresi?
25 Ağustos 2023
A+
A-

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından İstanbul depremi yeniden gündem haline geldi. Prof. Dr. Şükrü Ersoy İstanbul depremi ile ilgili merak edilenleri ve riskli ilçeleri anlattı.
Prof. Dr. Ersoy, haritalar eşliğinde beklenen İstanbul depremini değerlendirdi.
Prof. Dr. Ersoy, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) daha önce açıkladığı ilçeler olan Adalar, Avcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Küçükçekmece, Maltepe, Tuzla, Üsküdar, Zeytinburnu ve Sultanbeyli’nin ve yakın mahallelerin yaşanacak depremden yoğun olarak etkileneceğini ifade etti.
RİSKLİ BÖLGELERİN ANA SEBEPLERİ
Prof. Dr. Ersoy, “Bu durumun ana sebepleri olarak; belirtilen ilçelerin faya yakınlığı, yapı stoğu taşıyıcı sistem özelliklerinin yetersizliği, zemin koşullarının sıvılaşmaya müsait olması gibi sebepler sayılabilir. Bağcılar, Bahçelievler, Esenler, Gaziosmanpaşa, Kadıköy, Kağıthane, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Ümraniye ve Üsküdar, kalabalık ve yoğun nüfuslu ilçeler olmaları ve kapanması muhtemel yollar nedeniyle müdahale sürecinde diğer ilçelere göre fazlaca zorluk yaşanabilecek ilçeler olarak değerlendiriliyor.
Anadolu Yakası’nda, Tuzla, Kartal, Pendik, Kadıköy, Maltepe ilçelerinin kıyı kesimleri sıvılaşmaya müsait. Kadıköy’de Kurbağalı dere var. Burada sıvılaşma potansiyeli çok fazla. Kağıthane’de dere yatağı var, burada da sıvılaşma ihtimali yüksek.”
“NEREYE TAŞINMALIYIZ?”
Prof. Dr. Ersoy en çok gelen, ‘Nereye taşınmalıyız?’ sorusunu “Bir yere taşınmayacağız. Bulunduğumuz yerde güvenli evler oluşturacağız” ifadeleriyle yanıtladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.