Dolar 40,6692
Euro 47,1495
Altın 4.399,35
BİST 10.860,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 32°C
Az Bulutlu
İstanbul
32°C
Az Bulutlu
Per 30°C
Cum 30°C
Cts 30°C
Paz 31°C

AK Parti’den yeni düzenleme: 51 il daha büyükşehir oluyor!

2024 yılında yapılacak olan yerel seçimler öncesi Ak Parti, dikkat çeken bir düzenlemenin üstünde çalışıyor. AK Parti’nin üzerinde yerel yönetim üzerine yaptığı çalışmada 51 ilin daha büyükşehir olmasının gündemde olduğu gelen iddialar arasında. Gelir adaletsizliğinin önüne geçilmesi amaçlanan düzenlemede seçilecek büyükşehir belediye başkanları ilim tamamını yönetecek.

AK Parti’den yeni düzenleme: 51 il daha büyükşehir oluyor!
23 Nisan 2021
A+
A-

MECVUT SİSTEMDE İL BELEDİYE BAŞKANI SADECE MERKEZİ YÖNETİYOR

Sabah’ın haberine göre, mevcut sistemde ise il belediye başkanı sadece merkezi yönetiyor, ilçe belediyelerle hiçbir bağı bulunmuyor. Böylece Büyükşehir ve ilçe belediyeleri arasında yeni bir yetki alanı düzenlemesine gidilecek.

GELİR ADALETSİZLİĞİNİN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Vatandaşlar aynı anda 30 büyükşehirde olduğu gibi vatandaşlar hem büyükşehir belediye başkanlığı için hem de kendi ilçelerinin belediye başkanlığı için oy kullanacak. Düzenleme ile özellikle belediyeler arasında gelir adaletsizliğinin önüne geçilmesi düşünülüyor. Bu kapsamda özellikle ilçe belediyelerin gelirlerini artıracak adımlar atılacak.

ULAŞIM VE ANA YOL YAPIMI BÜYÜKŞEHİRLERİN GÖREVLERİ ARASINDA OLACAK

Yolcu ve yük terminalleri yapma, otopark yapma, işletme ve işlettirme ve ruhsat verme yetkisi ile mezarlık hizmetleri, toptancı hali ve mezbaha yapma yetkisi ilçe belediyelerine verilmesi düşünülüyor. Büyükşehir belediyeleri her ölçekteki imar ve parselasyon planları yapacak. Yine ulaşım, ana yol yapımı büyükşehrin görevleri arasında olacak.

YENİ DÜZENLEMELER YAPILACAK

Belediyelere genel bütçeden verilen vergi gelirlerinde de yeni düzenleme yapılacak. Mevcut düzenlemede, nüfus, yüzölçümü ve o şehirde bulunan sanayi kuruluşlarına göre pay dağılım yapılıyor. Bazı iller sanayi, turizm, tarımda ilk sırada yer almasına rağmen bu düzenleme nedeniyle hak ettiği geliri alamıyor. Sistem buna göre yeniden şekillenecek.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.