Site Rengi

DOLAR 7,1655
EURO 8,7383
ALTIN 415,111
BIST 1483,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 10°C
Parçalı Bulutlu

Alıç meyvesini çekirdeğiyle yiyen 3 kişi hastanelik oldu

Tokat’ta doğada kendiliğinden yetişen alıç meyvesini çekirdekleri ile yiyen 3 kişi rahatsızlandı. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Namık Özkan, fazla miktarda çekirdekleriyle birlikte tüketilen alıcın bağırsak tıkanıklığına hatta bağırsaklarda delinmelere sebep olabileceğini söyledi.

Alıç meyvesini çekirdeğiyle yiyen 3 kişi hastanelik oldu
23.10.2020
30
A+
A-

Tokat’ta doğada kendiliğinden yetişen alıç meyvesini çekirdekleri ile yiyen 3 kişi rahatsızlandı. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Namık Özkan, fazla miktarda çekirdekleriyle birlikte tüketilen alıcın bağırsak tıkanıklığına hatta bağırsaklarda delinmelere sebep olabileceğini belirtti

Tokat’ta bir gün içerisinde bol miktarda alıç yiyen 3 kişi çeşitli şikayetlerle Gaziosmanpaşa Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesine başvurdu. Yapılan tetkiklerde, alıç çekirdeklerinin hastaların midesinde birleşip kitle oluşturduğu, oluşan kitlelerin ise midede tıkanıklığa neden olduğu tespit edildi. Hastalar yapılan tedaviyle sağlığına erişti.

‘AZ MİKTARDA, ÇEKİRDEKSİZ YENMELİ’

Alıcın 4’üncü yüzyıllarda kalp hastalıklarında sakinleştirici olarak kullanıldığını söyleyen Genel Cerrahi Prof. Dr. Namık Özkan, “Alıcın içesinde bol miktarda fiber var. Fiber nedeniyle ishal ve kabızlık tedavisinde de kullanılıyor. Ama bu etki alıcın bir avuç yenmesiyle birlikte oluşuyor. Eğer ki alıç fazla miktarda yenilirse, çekirdekleri ile yenilirse çekirdek mide de ya da ince bağırsakta, bağırsak sisteminde bir növe oluşturuyor. Alıcın meyvesi de fiberler nedeniyle onun çevresinde top şeklinde birleşerek tıkanıklığa sebep olabiliyor. Hastalar genellikle bize karın ağrısı ile geliyor. Mesala dün benim polikliniğime gelen 3 hasta vardır. Sorguladığımızda çok miktarda alıç yediklerini söylediler. Yaşlı bir hastamızı bağırsak tıkanıklığı ile yatırdık. Özellikle yaşlı kişilerde çekirdekleri ile birlikte yenildiğinde bağırsak tıkanıklığına hatta bağırsaklarda delinmelere kadar sebep olabiliyor. Alıcı az miktarda yemelerini ve özellikle çekirdeksiz yemelerini öneriyoruz” ifadelerini kullandı.

‘ÇOK YEDİM MİDEM AĞRIDI’

Fazla miktarda alıç yiyen ve bağırsaklarında tıkınması nedeniyle tedavi altına alınan Necmiye Ekinci (77), “Oğlum alıcı sevdiğimi bildiği için bana alıç getirdi. Ben de yedim. Kimseler yemesin, az yesinler ben bilemedim. Çok seviyorum diye çok yedim. Hastalandım, midem ağrıdı” dedi.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.