Dolar 34,3557
Euro 36,5915
Altın 2.889,22
BİST 9.276,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
15°C
Hafif Yağmurlu
Çar 15°C
Per 14°C
Cum 11°C
Cts 12°C

Ankara Üniversitesi’nde yapay zeka ile akciğer kanseri tedavisi

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı, Medikal Tasarım ve Uygulama Merkezi, Akıllı Sistemler ve Teknolojiler Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yürütülen bir proje, akciğer kanseri tedavisinde yapay zeka kullanımını hedefliyor. Proje kapsamında, akciğer tümörünün türünün yapay zeka destekli algoritmalarla tespit edilmesi ve tedavi sürecinde yapay zekanın kullanılması amaçlanıyor.

Ankara Üniversitesi’nde yapay zeka ile akciğer kanseri tedavisi
28 Şubat 2024
A+
A-

Proje lideri Prof. Dr. Ayten Kayı Cangır, çalışmanın ilk aşamasında akciğer tümörünün türünün yapay zeka algoritmalarıyla tespit edildiğini belirtti. Şimdi ise yapay zekanın tedavi sürecinde kullanılması için çalıştıklarını ifade etti. Biyopsi yapmadan, yapay zeka ile tümörün hangi ilaca duyarlı olduğunu tespit etmeyi amaçladıklarını söyleyen Prof. Dr. Cangır, bu yaklaşımın hastalara ek maliyet ve risk olmadan daha etkili bir tedavi sunma potansiyeli taşıdığını belirtti. Proje ekibinde yer alan Prof. Dr. Kaan Orhan, çalışmanın pandemi döneminde başladığını ve akciğer kanseri teşhisi almış hastaların verileri üzerinden yapay zeka modelleri oluşturduklarını açıkladı. Elde ettikleri modellerle akciğer kanseri olan hastalarda tedavi öngörüsü, hastalığın tekrarlama olasılığı ve 5 yıl sonrasındaki sağ kalım durumu gibi faktörleri önceden tahmin edebildiklerini ifade etti. Projenin önümüzdeki dönemde Türkiye’de uygulanması planlanıyor. Bu yaklaşımın, hastaların tedavi süreçlerinde daha öngörülebilir ve kişiselleştirilmiş bir yaklaşım sunarak sağlık alanında önemli bir gelişmeye katkı sağlaması bekleniyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.