Dolar 36,4339
Euro 38,1549
Altın 3.441,38
BİST 9.602,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 5°C
Açık
İstanbul
5°C
Açık
Pts 7°C
Sal 10°C
Çar 13°C
Per 12°C

“Aşılamanın artması yüz yüze eğitim açısından önemli”

Üsküdar Üniversitesi Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, EKOTÜRK ekranlarında yayınlanan Gün Ortası Programının canlı yayın konuğu oldu. Yılancıoğlu, bayram dönüşü pandemi seyrinin nasıl olacağına yönelik değerlendirmelerde bulundu.

“Aşılamanın artması yüz yüze eğitim açısından önemli”
29 Temmuz 2021
A+
A-

“AŞILAMADA YAVAŞLAMA DÖNEMİNE GİRİLDİ”

Aşılama sürecini değerlendiren Yılancıoğlu, “Aşılama hızlı başladı ancak şu an yoğun bir yavaşlama dönemine girildi. 23 milyon kişi şu anda sırası olduğu halde aşılanmamış durumda. 10 milyon kişinin ikinci doz aşı olma zamanı geldi. Ama onlarda biraz ağırdan alıyorlar. Şu an aşıları elde etmede bir sorun yok gibi görünüyor ama maalesef halkımızda bir yavaşlama söz konusu. Bir kısım aşılar konusunda kaygılar yaşadığı için aşı olmamak istiyor. Bir kısım ise aşıyı erteliyor” dedi.

“İNSAN HAKLARIYLA TOPLUM SAĞLIĞINI BİRBİRİNE KARIŞTIRMAMAK GEREKİYOR”

Pelin Yantur’un aşı olmayan kişiler için bir kısıtlama getirilmeli mi? Sorusunu cevaplayan Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, “İnsan haklarıyla toplum sağlığını birbirine karıştırmamak gerekiyor. İnsan hakları elbette var ancak bu haklarımız başkalarının haklarına tecavüz etmediğimiz, başkalarının yaşam haklarını tehdit etmediğimiz sürece var. Bugün bir salgın hastalığına sahipseniz bu sizin bilginiz, izniniz olmadan Sağlık Bakanlığıyla paylaşılıyor. Bu bir bildiri zorunluluğuna sahip. Hasta hakları dediğimiz zaman bu veriler insan haklarına göre izin olmadan başkasıyla paylaşılmaması gerekiyor. Ama salgın hastalıklarında bu bildiri zorunlu. Çünkü bu toplum sağlığını tehdit eden bir durum. Toplum sağlığını tehdit eden durum içerisinde koronavirüste var. Dolayısıyla insan hakları dünyanın hiçbir yerinde toplum sağlığından önce tutulmuyor. İsrail, Fransa şu an aşılama konusunda bir takım kısıtlama kararları alıyor. Bu ülkeler çoğalacaktır. Yani toplum sağlığı büyüktür insan haklarından” şeklinde konuştu.

“SİNOVAC AŞISI BEKLENİLDİĞİ KADAR VARYANTLARA ETKİLİ DEĞİL”

Delta varyantını hakkında bilgiler veren Yılancıoğlu, “Delta varyantını Hindistan’da ortaya çıkan bir varyant. Bu varyantın korkutucu yanı aşıların etkisinden kaçabiliyor olması. İlk varyanta göre 2-3 kat daha bulaşıcı. Bin kat kadar fazla virüs yüküne sahip olduğu açıklandı. Dolayısıyla hastalık seviyesi de aynı oranda artacaktır. Verileri analiz ederken dikkatli olmak gerekiyor. Örneğin Amerika’da yayımlanan veriler İsrail’deki verilerin tam tersi. İsrail’de yayımlanan verilerde aşıların delta varyantının bulaştırıcılığına karşı etkisini yüksek oranda kaybettiğini gösteriyor. İngiltere’de çıkan varyantta böyle bir durum söz konusu değildi. Ancak Amerika’da yayımlanan verilerde hastaneye yatanların yüzde doksan dokuzunun aşı olmayanlardan çıktığı açıklandı. Amerika’da biraz daha farklı bir veri söz konusu. Ama şu da bir gerçek ki; Sinovac aşısı beklenildiği kadar varyantlara etkili değil. Özellikle yaşlı nüfusta koruma çok daha az” ifadelerini kullandı.

“VAKA SAYILARINDAKİ YÜKSELME KISITLAMA GETİRİR”

Bayram dönüşü pandemi seyrinin nasıl olacağına yönelik değerlendirmelerde bulunan Yılancıoğlı, “Bayram dönüşü vaka sayıları artacak. Altından kalkılmayacak seviyeye ulaşmak üzere. Bu şekilde devam ederse çok kısa bir süre sonra tekrardan kısıtlamaların geleceğini düşünüyorum. Çünkü aşılama oranları çok düşük. Türkiye’de yüzde 27-28 civarında ikinci doz aşısını olmuş kişiler var. Yüzde 72 civarında kişilerin ya tek doz aşısı var ya da hiç yok. Dolayısıyla tekrar bir yükselme kısıtlama getirir. Ama bugün yüzde seksen aşılamayı tamamlamış olsaydık bu vaka sayılarında kısıtlama gelir diyemezdim. Hem aşısız hem de vakalar artıyorken kısıtlamalarla karşılaşacağımızı düşünüyorum” dedi.

“TURİZMDEN, EKONOMİDEN ÖDÜN VEREREK EYLÜL’DE EĞİTİME HAZIRLIK YAPILMASI GEREKİYOR”

Eylül ayında yüz yüze eğitime geçilmesi gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, “Okullar çok önemli. Artık okulları açmak zorundayız. Online eğitim oluyor bunu gördük ancak öğrenciler için kayıp olmaya başladı. Biraz turizmden biraz ekonomiden ödün vererek Eylül’de eğitime hazırlık yapılması gerekiyor. Aşılamanın artması eğitim açısından da önemli. İnsanlar çocuklarının kayıp bir nesil olmasını istemiyorsa aşılamaya uymaları şart. Yöneticiler açısından da bu kararı vermek zor. Çocuklarımızı korumamız lazım. Bugün bana çocuklar aşı olmalı mı diye sorsanız beş kez düşünürüm. Dolayısıyla okulların bu kadar uzun süre kapalı olmasını da anlıyorum. Ama artık gerekli zemini hazırlanıp okulları açmalıyız” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.