Dolar 39,1077
Euro 44,1026
Altın 4.112,40
BİST 9.177,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
24°C
Parçalı Bulutlu
Cum 24°C
Cts 20°C
Paz 23°C
Pts 25°C

Avatar’da kullanılan teknoloji, tıp dünyası için umut oldu!

Avatar’ın ikinci filminin çekimlerinde kullanılan AI (yapay zeka) hareket yakalama teknolojisi yakında hastalıkların teşhis edilmesine yardımcı olabilir.

Avatar’da kullanılan teknoloji, tıp dünyası için umut oldu!
27 Ocak 2023
A+
A-

İlk filmin üstünden 13 yıl geçtikten sonra James Cameron’ın yönetmenliğini yaptığı Avatar: Suyun Yolu nihayet izleyici ile buluştu. Film, gişede rekor kırarken, Cameron’ın kurgusal Pandora gezegenine hayat veren gerçekçi görseller ve nefes kesen manzaralar da dikkat çekti. Cameron’ın yarattığı bu kurgusal dünyanın bu kadar gerçek görünmesinin ana nedenlerinden biri ise hareket yakalama teknolojisiydi.
Bilim insanları da Cameron’ın kullandığı hareket yakalama teknolojisinin, aynı zamanda tıp alanında da yararlı bir kaynak olabileceğini fark ettiler ve çalışmalara başladılar. Şimdi araştırmacılar artık insanlardaki hastalıkları bir doktordan neredeyse iki kat daha hızlı teşhis etmek için hareket yakalama teknolojisini kullanmayı düşünüyorlar.
Yeni yöntem, bir kişinin hareketlerini taramak ve altta yatan koşulları belirlemek için yapay zekayı kullanıyor. Son 10 yılda sistem, sinir sisteminde ilerleyici hasara neden olan Friedreich ataksisi (FA) ve genetik geçişli bir kas erimesi hastalığı olan Duchenne Muscular Dystrophy’den (DMD) muzdarip hastalar üzerinde geliştirildi ve test edildi.
Çalışmaya öncülük eden Imperial College’dan Profesör Aldo Faisal, hareket yakalamanın çıplak gözle görülemeyen ince hareketleri yakalayabileceğini belirtti.
FA ve DMD hastalıklarının şu anda herhangi bir tedavisi yok ancak araştırmacılar, hastaların daha kaliteli bir yaşam sürmeleri için erken teşhisin önemli olduğunu belirtiyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.