Dolar 36,4344
Euro 38,3436
Altın 3.446,43
BİST 9.602,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 7°C
Çok Bulutlu
İstanbul
7°C
Çok Bulutlu
Sal 10°C
Çar 13°C
Per 12°C
Cum 12°C

Bakan Karaismailoğlu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, kadın ve erkeklerin hayatın her alanında eşit olma hakkını savunduğunu belirterek, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı.

Bakan Karaismailoğlu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı
8 Mart 2021
A+
A-

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, kadın ve erkeklerin hayatın her alanında eşit olma hakkını savunduğunu belirterek, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı.


Bakan Karaismailoğlu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için Twitter hesabından paylaşım yaptı. Mesajında yer verdiği video ile Türkiye’nin ilk kadın mühendisi Sabiha Rıfat Gürayman’ı anan Karaismailoğlu, “Memleketimizin ilk kadın mühendisi Sabiha Hanım, kadınların her koşulda mücadeleci, azimli ve başarılı olabileceğinin sembolü. Kadın ve erkek bireylerin hayatın her alanında eşit olma hakkını savunuyor, tüm kadınların Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum.” ifadelerini kullandı.


Karaismailoğlu’nun paylaştığı videoda Gürayman’ın hayatına ilişkin şu detaylar paylaşıldı:


“İlk kez bir kadın mühendis adayı, 1927 yılında Mühendis Mektebi’ne (İTÜ) girdi. 1933 yılında mezuniyetiyle Cumhuriyet döneminin ilk Türk kadın mühendisi olan Sabiha Rıfat Gürayman, ‘Boşuna yorulma’ diyenlere aldırmadan, inşaat mühendisi olarak hayata katıldı. Karşı çıkanlar olsa da Ankara-Beypazarı yolunda bulunan, bugün ‘Karaboğaz’ olarak bilinen köprü inşaatında yer almak için diretti. Beypazarı halkı, ‘yeni’ mühendise zamanla alıştı ve Gürayman’ı sevdi. Öyle ki onu anmak için köprüye ‘Kız Köprüsü’ ismini verdi. İmar İşleri Reisliği emrine atandıktan sonra birçok okul, hastane, köprü, bina, halkevi ve hükümet konağı projelerinde görev aldı. Kadınların mühendis olmasının önünü açan Mustafa Kemal Atatürk’e teşekkür vazifesini yerine getirerek, 35 yaşında Anıtkabir’in başmühendisi oldu. Gürayman, gurur duyduğu mesleğinden kazandığı tüm gelirini İTÜ Vakfına ve Fevzi Akkaya Temel Eğitim Vakfına bağışladı.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.