Bakan Koca: Aşıların yüzde 86’sı ülkemizde üretilecek
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hıfzıssıhha-Türkiye Aşı ve Biyoteknolojik Ürün Araştırma ve Üretim Merkezi’nin ilk etap inşaatının Sağlık Bakanlığı liderliğinde hızla tamamlanmak üzere olduğunu açıkladı. Koca, merkezin faaliyete geçmesiyle birlikte, 2028’den itibaren ülke genelindeki bağışıklama programında kullanılan aşıların %86’sının Türkiye’de üretilmesinin hedeflendiğini belirtti.

Sağlık Bakanı Koca, Türkiye’nin ‘aşı üretim üssü’ için çalışmaların hızla devam ettiğini sosyal medya hesabından duyurdu. Bakan Koca, “Sağlık Bakanlığı öncülüğünde, 50 bin metrekarelik kapalı alana sahip olacak olan Hıfzıssıhha-Türkiye Aşı ve Biyoteknolojik Ürün Araştırma ve Üretim Merkezi’nin ilk etap inşaatının yakında tamamlanacağını belirtti. Türkiye, son olarak 1998’de verem aşısı üretimi gerçekleştirmiş ve o tarihten sonra aşı üretimine ara vermişti. Ancak, Kovid-19 salgınına karşı TURKOVAC aşısını geliştirerek, bu alanda aşı üreten 9 ülkeden biri olmayı başardı.
Bakan Koca’nın verdiği bilgilere göre, inşa çalışmaları hızla devam eden ve ‘aşı üssü’ olarak planlanan yeni Hıfzıssıhha merkezi, çeyrek asır sonra Türkiye’nin bu alanda yeniden etkili olmasını sağlayacak. Ankara Esenboğa Havalimanı yakınlarında yer alacak merkez, 50 bin metrekarelik kapalı alana sahip olacak ve aşının yanı sıra bazı genetik ürünlerin AR-GE ve üretim çalışmalarını da yürütecek.
Bakan Koca, ilk etabın yıl sonuna kadar açılmasının hedeflendiğini belirtirken, akıllı bina teknolojisiyle donatılacak merkezin inşaat çalışmalarının 3 etapta ilerlediğini ifade etti. İlk etabın inşaatı tamamlanma aşamasına geldiğini vurgulayan Bakan Koca, bazı araştırma ve üretim laboratuvarlarını içeren bölümün yıl sonuna kadar hizmete alınmasının planlandığını dile getirdi. Merkezin ikinci etabında aşı üretim tesislerinin yer alacağını ve üçüncü etapta cihazların montajı ve ruhsatlandırılması işlemlerinin gerçekleştirileceğini aktardı.
Sağlık Bakanlığı, yeni Hıfzıssıhha Merkezi ve Türkiye’deki aşı üretim süreçleriyle ilgili bilgi birikimine sahip bilim insanlarıyla işbirliği yaparak, bilgiyi ürüne dönüştürmeyi ve yerli üretim imkanlarını geliştirerek dışa bağımlılığı azaltmayı hedefliyor. Öncelikli olarak çocukluk çağı bağışıklama programındaki kuduz, Hepatit A ve suçiçeği gibi 3 aşının teknoloji transferiyle Türkiye’de üretiminin planlandığını belirten Bakan Koca, merkezin hizmete girmesiyle 2028’den itibaren bağışıklama programındaki aşıların yüzde 86’sının ülkede üretileceğini ifade etti.