Bakan Tekin’den öğretmene şiddet açıklaması
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda öğretmenlere ve eğitim çalışanlarına yönelik şiddet içeren fiillerle ilgili önemli düzenlemeler önerdiklerini ifade etti. Bakan Tekin, ceza kanunlarında öngörülen cezaların öğretmenlere yönelik şiddet durumunda yüzde 50 oranında artırılmasını, hapis cezalarının ertelenmesinin engellenmesini ve tutuksuz yargılamanın önünün kapatılmasını talep ettiklerini dile getirdi.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, son dönemde artan eğitimcilere yönelik şiddet olaylarına ilişkin sendika temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantıya, Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Türk Eğitim Sen Genel Başkanı Talip Geylan, Eğitim İş Genel Başkanı Kadem Özbay ve Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak katıldı. Bakan Tekin, toplantı sonrasında Ali Yalçın ve Talip Geylan ile birlikte açıklama yaptı.
Bakan Tekin, öğretmenlere yönelik şiddet olaylarının artması nedeniyle sendikalara davette bulunduklarını belirtti. Tekin, “Eyüpsultan’da gerçekleşen elim hadisede hayatını kaybeden İbrahim öğretmenimize Allah’tan rahmet, ailesine başsağlığı ve sabırlar diliyorum. Öğretmenlerimize ve eğitim ailemize yönelik her türlü şiddeti ülkemizin geleceği ve varlığına yönelik bir saldırı olarak görüyoruz ve kınıyoruz. Bu tür çirkin saldırıların son bulması için tüm gücümüzle mücadele etmeye kararlıyız. Sayın Cumhurbaşkanımız süreci takip etme talimatı verdi. Bu konuda yargı süreçlerine müdahil olacak ve her adımı takip edeceğiz” dedi.
Tekin, eğitimde şiddetle mücadele için tüm paydaşlardan destek istediğini vurgulayarak, “Öğretmenlerimize, ailelere ve topluma saygıyı emreden değerlerimizi eğitim süreçlerine daha belirgin bir şekilde yerleştirmeyi önemsiyoruz. Fikir ayrılıklarını bir kenara bırakarak hep birlikte mesleğin onuruna ve meslektaşlarımızın hukukuna sahip çıkalım” dedi.
Bakan Tekin, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesinin ardından yeni bir hazırlık süreci başlattıklarını ve taslak metnin TBMM’ye sunulacağını belirtti. Bu taslak metinde, öğretmenlere yönelik şiddet içeren fiillere karşı cezaların artırılmasını ve özel öğretim kurumlarında çalışan öğretmenlerin kamu görevlisi sayılmasını içerdiğini söyledi.
Ali Yalçın ve Talip Geylan, Türkiye genelinde 10 Mayıs’ta yapılacak olan iş bırakma eylemine tüm eğitim camiasını katılmaya çağırdı.