Site Rengi

DOLAR 8,058
EURO 9,6752
ALTIN 460,486
BIST 1408,14
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Sağanak Yağışlı

Bakır değer kazanıyor

Eskiden evlerde kullanılan bakır, şimdi ise restoranlarda kullanılmaya başladı.

Bakır değer kazanıyor
02.03.2021
21
A+
A-

Eskiden evlerde kullanılan bakır, şimdi ise restoranlarda kullanılmaya başladı.


Samsun’un Çarşamba ilçesinde ‘kalaycılık mesleği’ni sürdürmeye çalışan Fikret Demiral, eski evlerde kullanılan bakırın, şimdi ise lüks restoranlarda kullanıldığını söyledi. Fikret Demiral, zamanının zor şartlarına rağmen her sabah dükkanını özenle açıp işini sürdürmeye çalışıyor. Birçok ürünün tamiratının yapımından, kendi imalatını ve satışını yapmak için açıyor. Yaşadığı zorlukları ve bu meslek için gençleri daha çok çalışması gerektiğini söyleyen Fikret Demiral şu sözleri de dile getirdi. ” Sadece işçilik isteyen bir iştir kalay. Sonları biziz bu mesleğin. Ben çocukluktan yapıyorum bu işi. O zamanlar çıraklık olayı fazlaydı oradan geldi. Bizden sonraki nesil artık yapmıyor bu işe merakı yok. Bizden başka yapan kimse yok bu ilçede genelde kimse bu işi yapmak istemiyor. Kirde tozda kimse çalışmak istemiyor” dedi.


Teşvik ve desteklerle mesleğinin gelecek nesillere öğretilerek devam etmesini isteyen esnaf Demiral, “Bizden sonra devam etmesini biz isteriz. Büyüklerimizin buna el atmasını istiyoruz. En azından bu konuda, okullarda eğitim verilmesini istiyoruz. Devlet büyüklerimiz üniversitelerde bir sürü öğrencilerimizi alıyor. Yetiştirilsin bu meslek için öğrenci. Her okulda bu meslek öğretilsin devamı gelsin” diye konuştu.


“Bakırın yemeğe verdiği tat ortada”


Bakırın hala tercih edilmesinden yana mutluluk duyduğunu söyleyen Demiral, “Köy ve şehir merkezlerinde hala çoğu evlerde bakır var. Talep gösteriliyor. Yeni nesil tavalarda yumurtanın o tadını alamıyorlar. Bakırın yemeğe verdiği tat ortada. Yumurtadan tutun da yemeğine varana kadar yüzde 100 değişim sağlıyor” ifadelerini kullandı.
Bakırın eskiden günlük hayatta kullanılırken şimdilerde ise lüks yerlerde tercih edildiğini ifade eden Demiral, “Lüks restoranlarda hala bu kültür aynen devam ediyor. Ayranları, suları bu bakır bardaklarla ikram ediyorlar. Doğu tarafındaki illerde evlerde bile hala devam ediyor. Çarşamba’da restoranlardan başka çok yaygın değil. Aslında yeni nesil yeni yeni öğrenmeye başlıyor. Eskiden fazlaydı, şimdi de yavaş yavaş geliyor. Gençlerde bir dönüş var” şeklinde konuştu.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.