Dolar 35,5796
Euro 36,9295
Altın 3.100,55
BİST 9.993,35
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 10°C
Çok Bulutlu
İstanbul
10°C
Çok Bulutlu
Sal 11°C
Çar 11°C
Per 12°C
Cum 11°C

Bayraktar TB3 SİHA 272 saat test uçuşu yaptı

Milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar TB3 SİHA, test uçuşlarında şimdiye kadar toplam 272 saat 47 dakika havada kaldı.

Bayraktar TB3 SİHA 272 saat test uçuşu yaptı
20 Nisan 2024
A+
A-

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılı için geliştirilen Bayraktar TB3 SİHA, 27 Ekim 2023 tarihinde ilk uçuş testini gerçekleştirerek gökyüzüyle buluştu. Şimdi ise iki prototip, test uçuşlarını Tekirdağ’ın Çorlu ilçesindeki AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nde sürdürüyor.

Geçtiğimiz hafta boyunca orta irtifada gerçekleştirilen sistem ve dayanım performanslarının ölçüldüğü testler, Bayraktar TB3 PT-1 ve PT-2 tarafından başarıyla tamamlandı. Bugüne kadar yapılan test uçuşlarında toplamda 272 saat 47 dakika havada kalan milli SİHA, TEI tarafından yerli olarak geliştirilen PD-170 motoruyla havalanıyor. 20 Aralık 2023’teki uzun uçuş testinde ise 32 saat havada kalarak gökyüzünde 5 bin 700 km yol kat etmişti.

Milli SİHA, 26 Mart 2024 tarihinde ilk kez Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 ile uçtu. Dünyadaki muadillerine göre en yüksek performansa sahip olan ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi ile donatılan Bayraktar TB3, önemli bir adım atmış oldu.

Bayraktar TB3 SİHA, katlanabilen kanat yapısıyla TCG Anadolu gibi kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş yapabilen dünyadaki ilk silahlı insansız hava aracı olacak. Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, 2024 yılı içinde TCG Anadolu gemisinde testlere başlamayı planladıklarını açıklamıştı.

Bu kabiliyetlerle donatılmış olan Bayraktar TB3 SİHA, görüş hattı ötesi haberleşme kabiliyetine sahip olacak, bu da Türkiye’nin uzun mesafelerden kumanda edebileceği anlamına geliyor. Keşif-gözetleme, istihbarat ve taşıdığı akıllı mühimmatlar ile taarruz görevlerini deniz aşırı hedeflere karşı başarıyla icra ederek Türkiye’nin caydırıcı gücünde önemli bir rol oynayacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.