Dolar 39,2289
Euro 44,7145
Altın 4.153,30
BİST 9.019,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
22°C
Hafif Yağmurlu
Paz 24°C
Pts 26°C
Sal 28°C
Çar 29°C

Bayram yaklaşırken sahte çikolataya dikkat! Uzmanlardan sahte çikolata uyarısı

Dünya genelinde artan kakao fiyatları, çikolata fiyatlarına da yansıyor. Uzmanlar bayram yaklaşırken hileli ve merdiven altı üretilen çikolataya karşı vatandaşları uyardı.

Bayram yaklaşırken sahte çikolataya dikkat! Uzmanlardan sahte çikolata uyarısı
30 Mart 2024
A+
A-

Çikolatanın hammaddesi kakaodaki hızla artan fiyat ve olası tedarik sorunları tüketimde etkili olmaya başlıyor. İç piyasada ise Ramazan Bayramı öncesi merdiven altı üretimin artması, hileli ürünlerin piyasaya sürülmesi endişesi var.

Üretici ülkelerdeki iklim temelli sorunlar ve bakımsız kakao ağaçlarının verim düşüklüğü ile yeni sezon eksi stok ve rekolte azlığı ile giderilecek. Küresel piyasalarda üretim düşüşü ve spekülatif hareketlerle kakaoda ton başına fiyat 10 bin dolar sınırında bulunuyor. Çikolata hammaddesi kakaodaki bu hareketlilik tüketicilere fiyat artışları olarak yansımaya başlarken, üreticiler ise maliyet artışlarını doğuruyor.

Diğer taraftan artan fiyatların bahane edilerek çikolatada merdiven altı üretimin artması, kullanılan ürünlerde tağşişin yükseleceği endişesini doğuruyor.

Milliyet’e konuşan TMMOB Gıda Mühendisleri Odası üyelerinden Esef Özat ve Gıda Mühendisleri Derneği Genel Başkanı Abdussamed Boyu, şu uyarılarda bulundu:

■ Gerçek çikolata kakao yağından oluyor. ‘Kakao ürünü’ olarak ifade edilen ürünler ise palm yağı kullanılarak yapılıyor. Pahalı olan kakao yağı yerine daha çok farklı bitkisel yağlar kullanılabilir.

■ Kokolin, margarin ya da bitkisel yağların, süt yerine süt tozu ya da peyniraltı suyu ile üretimi. Çikolata değildir ama karışım çikolata olarak satılır. Türk Gıda Kodeksi’ne uygundur fakat tüketicileri aldatabilir.

■ Kakao bazlı bisküvi, şekerleme, gofret gibi ürünlerde aroma verici kullanımı artabilir.

■ Kaynağı belirsiz üretimde Ramazan Bayramı öncesi beklenen yükseliş, fiyat artışlarının da etkisiyle bu yıl ciddi bir tehdit olacak.

■ Renk ve aroma vericilerle tamamen ‘çikolatasız çikolata’ imal edilebilir.

■ Tarihi geçmiş kakao ve çikolatalar yeniden kullanılarak farklı ürünler elde edilebilir.

■ Düşük kakao kullanımı yapılırken yerine yüksek glikoz ve çikolatada belli ağırlığı sağlamak için nişasta kullanılabilir.

■ Gıda Kodeksi’ne uygun palm yağı oranı yerine daha düşük değerli karışım yağlar eklenebilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.