Dalında kalan narenciye ürünlerini toplamak için gönüllüler sahaya indi!
İskenderun ilçesinde faaliyet gösteren Gönül Mutfağı, şef Ebru Baybara Demir liderliğindeki 3 bin 500 gönüllü tarafından bugüne kadar depremzedelere 17 milyon kap sıcak yemek dağıtmıştır. Gönül Mutfağı, gastronominin Nobel ödüllü şefi Ebru Baybara Demir tarafından kurulmuş olup, dalında kalan narenciyeyi toplatarak depremzedelere yardım dağıtmaktadır.

Hatay’ın İskenderun ilçesinde, ürün bolluğu nedeniyle mandalina ve limonun fiyatı dalında 25 kuruşun altına düştü. Ancak, depremin ardından yerel işçi bulunamadığı için ürünler toplanamadı. Bu durum, ürünlerden elde edilecek gelirin, dışarıdan getirilecek işçilerin toplama maliyetini karşılamamasına yol açtı ve tonlarca ürün dalında kaldı.
Türkiye’de sosyal gastronominin öncülerinden şef Ebru Baybara Demir tarafından depremzedelerin sıcak yemek ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulan Gönül Mutfağı, narenciye üreticilerinin ağaçlarda kalan ürünlerini değerlendirmek üzere harekete geçti. Gönül Mutfağı, dalında kalan narenciyeleri toplatarak depremzedelere dağıtıyor.
2023 Basque Culinary World Prize (Bask Dünya Aşçılık Ödülü) sahibi Ebru Baybara Demir, sosyal gastronomi çalışmaları kapsamında deprem bölgesindeki çiftçilere destek olmak için gönüllülerle bir araya geldi. Depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere topladıkları narenciyeleri paketleyerek dağıtan gönüllü ekip, aynı zamanda yere dökülen ürünleri Akdeniz meyve sineğinin ürememesi için topluyor ve komposta dönüştürüyor.
Gönül Mutfağı’nın girişimi, çiftçilere destek olmanın yanı sıra Akdeniz meyve sineğinin üremesini engelleme amacını taşıyor. Bu projede Çukurova Üniversitesi’nden Prof. Dr. Zeynep Zaimoğlu ve Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şule Orman danışmanlık yapıyor. Ebru Baybara Demir, projenin sadece narenciye toplama işi olmadığını, aynı zamanda Akdeniz meyve sineğinin üremesine engel olmak ve kaynakları kurutmak için bir çaba olduğunu vurguluyor.