Dolar
Euro
Altın
BİST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 30°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
30°C
Parçalı Bulutlu
Cum 30°C
Cts 30°C
Paz 30°C
Pts 31°C

Dalında kalan narenciye ürünlerini toplamak için gönüllüler sahaya indi!

İskenderun ilçesinde faaliyet gösteren Gönül Mutfağı, şef Ebru Baybara Demir liderliğindeki 3 bin 500 gönüllü tarafından bugüne kadar depremzedelere 17 milyon kap sıcak yemek dağıtmıştır. Gönül Mutfağı, gastronominin Nobel ödüllü şefi Ebru Baybara Demir tarafından kurulmuş olup, dalında kalan narenciyeyi toplatarak depremzedelere yardım dağıtmaktadır.

Dalında kalan narenciye ürünlerini toplamak için gönüllüler sahaya indi!
12 Şubat 2024
A+
A-

Hatay’ın İskenderun ilçesinde, ürün bolluğu nedeniyle mandalina ve limonun fiyatı dalında 25 kuruşun altına düştü. Ancak, depremin ardından yerel işçi bulunamadığı için ürünler toplanamadı. Bu durum, ürünlerden elde edilecek gelirin, dışarıdan getirilecek işçilerin toplama maliyetini karşılamamasına yol açtı ve tonlarca ürün dalında kaldı.

Türkiye’de sosyal gastronominin öncülerinden şef Ebru Baybara Demir tarafından depremzedelerin sıcak yemek ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulan Gönül Mutfağı, narenciye üreticilerinin ağaçlarda kalan ürünlerini değerlendirmek üzere harekete geçti. Gönül Mutfağı, dalında kalan narenciyeleri toplatarak depremzedelere dağıtıyor.

2023 Basque Culinary World Prize (Bask Dünya Aşçılık Ödülü) sahibi Ebru Baybara Demir, sosyal gastronomi çalışmaları kapsamında deprem bölgesindeki çiftçilere destek olmak için gönüllülerle bir araya geldi. Depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere topladıkları narenciyeleri paketleyerek dağıtan gönüllü ekip, aynı zamanda yere dökülen ürünleri Akdeniz meyve sineğinin ürememesi için topluyor ve komposta dönüştürüyor.

Gönül Mutfağı’nın girişimi, çiftçilere destek olmanın yanı sıra Akdeniz meyve sineğinin üremesini engelleme amacını taşıyor. Bu projede Çukurova Üniversitesi’nden Prof. Dr. Zeynep Zaimoğlu ve Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şule Orman danışmanlık yapıyor. Ebru Baybara Demir, projenin sadece narenciye toplama işi olmadığını, aynı zamanda Akdeniz meyve sineğinin üremesine engel olmak ve kaynakları kurutmak için bir çaba olduğunu vurguluyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.