Datça’da 1 gün boyunca süren orman yangını!
Muğla’nın Datça ilçesinde orman yangını çıktı. Bugün kontrol altına alınan alevlere havadan ve karadan müdahale edildi. Orman yangınını yerinde incelemek üzere bölgeye giden Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, gece görüşlü yangın söndürme helikopterlerinin ilk kez Datça yangınında kullanılarak test edildiğini açıkladı. Datça’daki yangın devam ederken bir felaket haberi de İzmir’den geldi. Kentin Çeşme ilçesinde makilik alanda çıkan yangın feci görüntülere neden oldu. Yangının ise bölgede çalışan işçilerin kaynak yaptığı sırada çıkan kıvılcımlardan kaynaklandığı belirlendi. Kaynak sırasında sıçrayan kıvılcımların kuru otları tutuşturması sonucu başlayan yangınla ilgili 7 işçi gözaltına alındı.

Geçen yaz yaşanan orman yangınlarının yaralarını sarmaya çalışan Türkiye, sıcakların başlamasıyla bu yaz da aynı mücadelenin içine girdi. Muğla’nın Datça ilçesinde dün saat 12:25 sıralarında başlayan orman yangını, hızla ilerleyerek evlere sıçradı. Tahliye ve söndürme çalışmaları saatlerce sürdü. Sabahın ilk ışıklarıyla havadan müdahale yeniden başladı, birkaç saat sonra da iyi haber geldi. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, orman yangınının kontrol altına alındığını duyurdu.
Mesudiye Mahallesi’nin Kocadağ mevkisindeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Alevler rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayıldı.
Datça Orman İşletme Şefliği’nde basın toplantısı düzenleyen Bakan Kirişci, “Yangında 300’ü ormanlık, 400’ü tarım olmak üzere 700 hektarlık alan zarar gördü. 450 hane ve 3 bin 523 vatandaşımız tedbir amaçlı olarak bulundukları mahalden alınarak yakınlarına ve uygun yerlere nakledildi. 4 ev ağır hasarlı olmak üzere, 10 ev zarar gördü. Can kaybımız olmadı” dedi
Bakan Kirişci, büyükbaş ve küçükbaşlar ile arı kovanlarının, çalışmalar sırasında bulundukları yerlerden alındığını belirterek, “Bazı vatandaşlarımız yangından olumsuz etkilendi. 13 kişi taburcu edildi, 7 kişinin tedavisi sürüyor. Bir belediye çalışanımızda 3’üncü derece bir yanık söz konusu, hayati tehlikesi bulunmuyor. İnsan hayatı kadar önemsediğimiz doğal canlılarımız için çalışmalar yürüttük. Kocadağ bölgesinde radarın olduğu mevkide 500 yaban keçisi kurtarıldı. Maddi kayıplar telafi edilebilir. Canlarımızı bu manada koruduğumuzu ve kurtardığımızı belirtmekten de büyük memnuniyet duyuyorum” diye konuştu.
Bakan Kirişci, sözlerini şöyle sürdürdü: “24 saat önce yangın başladığında gerek hava sıcaklığı yüksekliği, gerekse hava rutubetinin düşüklüğü, dahası rüzgarın aşırı şiddeti bu çalışmaların biraz zor geçmesine neden oldu. Alan çok büyük bir alan değil. Yangının bulunduğu coğrafya zor bir coğrafya. Teşkilatlarımızın kamu kurum ve kuruluşlarının, gönüllü teşkilatlarımızın çabaları önemli. Tabiatın da onların önüne getirdiği zorluklar oldu. Zorluklara rağmen yangın kontrol altına alındı ve güzel bir çalışma geride bırakıldı” dedi.