Dolar 39,0720
Euro 44,3018
Altın 4.164,65
BİST 9.205,84
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Per 24°C
Cum 24°C
Cts 21°C
Paz 23°C

Devlet pandemide ilaçlara 48, sağlık hizmetlerine 52 milyar TL harcama yaptı

ECONiX Araştırma “COVID-19’un Türkiye Kamu ve Özel Sağlık Sigorta Harcamalarına Etkisi” başlıklı yeni bir rapor yayınladı. Rapora göre pandemi yılı olarak tabir edilen 2020’de devletin ilaç bütçesi bir önceki yıla göre %18,7 arttı. Bu süreçte kronik hastaların hastaneye gitmeden ilaca erişebilmesi ile ortalama reçete tutarları %42 yükseldi.

Devlet pandemide ilaçlara 48, sağlık hizmetlerine 52 milyar TL harcama yaptı
25 Ağustos 2021
A+
A-

Pandemi, 2020 yılından bu yana tüm dünyada sağlık harcamalarının dengelerini değiştirdi. Türkiye’de de benzer bir tablo hem kamuda hem de özel sektörde görülürken, ECONiX Araştırma; ECONALiX, T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Türkiye Sigorta Birliği verileri ile yaptığı analizleri “COVID-19’un Türkiye Kamu ve Özel Sağlık Sigorta Harcamalarına Etkisi” başlıklı bir rapor ile yayınladı. Rapora göre SGK sağlık harcamalarında ilaç bütçesi 2020’yi 48 milyar TL, sağlık hizmetleri bütçesi ise 52 milyar TL’yle tamamlandı. Böylece 2020 yılında ilaç bütçesinde bir önceki yıla göre %18,7’lik artış yaşanırken, sağlık hizmetlerinde bu oran %0,09 olarak kayıtlara geçti. Öte yandan üniversitelere ve T.C. Sağlık Bakanlığı’na bağlı devlet hastanelerinde ödenen faturaların bütçesi ortalama %4,20 gerilerken, bu gerilemenin özellikle COVID-19 tedavisinde hizmet veren üniversite ve devlet hastanelerinde olduğu belirtildi. Buna karşın özel hastaneler, harcamalarındaki %18,66’lık artışla dikkat çekti. ECONiX Araştırma Yönetim Üçlüsünden ve Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi akademisyenlerinden Dr. Güvenç Koçkaya “SGK harcamaları içerisinde kamu hastanelerinde başvuru ve harcama azalırken, özel hastanelerde artışın temel nedeni, kamu hastanelerinin pandemi hastanesi olup acil olmayan vakaların ameliyatlarını almamaları ve bu vakaların özel hastanelere gitmiş olabileceği söylenebilir” dedi.

Kronik hastaların hastaneye gitmeden ilaca erişebilmesi ortalama reçete tutarlarını %42 artırdı 

ECONiX Araştırma’nın raporunda, pandeminin başladığı 2020 yılına geçildiğinde özel, üniversite ve T.C. Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerine müracaatın %35,15, reçete sayısının %14,78 azaldığı görüldü. Reçete fatura tutarlarına bakıldığında ise 2020’nin Mart ayından itibaren görülen reçete sayılarındaki gerilemenin aksine %18,7’lik artış yaşandığı belirtildi. Böylece reçete başı ortalama maliyetin %42,27 arttığı kaydedildi. Bu durum, ECONiX Araştırma Yönetim Üçlüsünden ve Tarsus Üniversitesi, Sağlık Yönetimi Bölümünden Dr. Öğr. Gör. Gülpembe Oğuzhan tarafından “Kronik hastalığa sahip hastaların COVID-19 sebebiyle hastaneye müracaat etmeden ilaçlara erişim sağlayabilmelerinin bir sonucu olarak, reçete sayısı düşmesine rağmen hastalar ilaçlarını alabilmiştir. Bu durumda görece olarak reçete başı ortalama maliyeti arttırmış.” şeklinde yorumlandı. 

Primleri artan özel sağlık sigortaları 1,9 milyar TL’lik kârla rekora imza attı 

ECONiX Araştırma tarafından yayınlanan rapor, sigorta sektörünün pandemi sürecindeki sağlık harcamalarına da ışık tuttu. ECONiX Araştırma Yönetim Üçlüsünden ve Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Ekonomisi ve Farmakoekonomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Çalışkan “SGK Genel Sağlık Sigortası’nın prim gelirleri 2020’de bir önceki yıla göre %142,23 artarak 127 milyar TL olarak kayıtlara geçti. SGK Genel Sağlık Sigortası harcamaları ise %8,23 artışla 100 milyar TL oldu” dedi. Özel sağlık sigortalarına bakıldığında, toplanan primlerin 2019’a göre %65,32 artışla 8,3 milyar TL’ye ulaştığı belirtildi. 2020’de özel sağlık sigortası gelirleri normalin üstünde artışa sahne olurken, giderlerin geçen yıllara göre benzer artış gösterdiği görüldü. Özel sağlık sigortalarının prim ve hasar harcamaları arasındaki fark üstünden hesaplanan teknik kârı ise bir önceki yıla göre %176,78’lik rekor artışla 1,9 milyar TL’ye çıktı. 

SGK sağlık bütçesi 27 Milyar TL fazla verdi

ECONiX Araştırma Yönetim Üçlüsünden ve Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi akademisyenlerinden Dr. Güvenç Koçkaya, rapora ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: “Gerek kamu gerekse özel sağlık sigortacılığının pandemi döneminde kazanan sektörlerden olduğu aşikar. Çünkü gelirlerini korur ve hatta artırırken, giderlerinin beklenenden daha düşük olduğunu görüyoruz. Gerek kamu gerek özel sağlık sigortacılığı pandemi yılında toplanan prim ve sağlık harcaması farkı açısından önemli fazla vermiştir. SGK`nın sağlık sigortası primleri ile sağlık harcamaları arasında ortaya çıkan yaklaşık 27 milyar TL’lik bütçe fazlasının, başka alanlara kaydırıldığını ve özellikle SGK`nın emeklilik gibi en temel harcamalarında oluşan açığın finansmanında kullanıldığını görüyoruz. Oysa bu bütçe kanser ve gen tedavisi gibi yenilikçi tedaviler için yine sağlık alanında, Türkiye toplumunun daha iyi ve yenilikçi tedavilere erişimi için kullanılabilirdi. Bu durum, Genel Sağlık Sigortası’nın sosyal devlet bakış açısını geliştirmek ve daha iyi hizmet vermek üzere SGK bünyesinden ayrılmasının iyi olabileceği görüşünü tekrar gündeme getiriyor.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.