Dolar 36,6014
Euro 39,8900
Altın 3.432,67
BİST 10.596,53
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Çok Bulutlu
İstanbul
23°C
Çok Bulutlu
Per 24°C
Cum 24°C
Cts 25°C
Paz 18°C

AB’den Suriyeli mülteciler için Türkiye’ye 1 milyar euro

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Suriye’deki gelişmeleri konuşmak üzere Türkiye’ye resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Leyen, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüştü. Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Von der Leyen ”Türkiye göç konusunda kilit bir ortak olmaya devam ediyor. Suriyeli mültecilere ev sahipliği yapma çabalarını desteklemek için 2024’e kadar 1 milyar euroluk ek kaynak yolda” dedi.

AB’den Suriyeli mülteciler için Türkiye’ye 1 milyar euro
17 Aralık 2024
A+
A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile Beştepe’deki sarayda görüştü. Görüşmeye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da katıldı.

Görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında konuşan Erdoğan, Suriyeliler konusunda AB’ye çağrıda bulundu, “Geri dönüşleri harekete geçirmek için yeni projeleri bekliyoruz” dedi.

SIĞINMACILAR İÇİN 1 MİLYAR EURO ÖDEME 

Von der Leyen, Türkiye’ye Suriyeli sığınmacılar için ekstra 1 milyar euro daha ödeneceğini belirtti.

Von der Leyen ayrıca, Ankara’nın Orta Doğu’daki “güvenlik endişelerine mutlaka cevap verilmesi gerektiğini” vurguladı.

Türkiye’nin Suriye’de ve bölgede istikrarın sağlanması için “çok önemli bir rol” oynadığına dikkat çeken Von der Leyen, “Terörizme karşı birlikte çok dikkatli olmalıyız. Özellikle doğu Suriye’de IŞİD’in tekrar canlanması riskine izin veremeyiz,” dedi.

“Biz hep Suriye’de mevcudiyetimizi koruduk ve ihtiyacı olanlara destek verdik. Bu adımları arttırmalıyız, HTŞ ve diğer temsilcilerle angajmanımızı sürdürmeliyiz,” dedi.

Von der Leyen, AB’nin üst düzey diplomatik temsilcisinin Şam’a geri döneceğini belirtti.

”EKONOMİK İLİŞKİMİZ HER YIL DAHA DA GÜÇLENİYOR” 

Toplantıdan sonra resmi X hesabından bir paylaşımda da bulunan Başkan, Türkiye ile AB arasındaki diplomatik ilişkilere dikkat çekti.

“AB – Türkiye ilişkisi önemlidir” diyen Von Der Leyen, “Ekonomik ilişkimiz her yıl daha da güçleniyor” ifadelerini kullandı.

“Ve Türkiye göç konusunda kilit bir ortak olmaya devam ediyor. Suriyeli mültecilere ev sahipliği yapma çabalarını desteklemek için 2024’e kadar 1 milyar euroluk ek kaynak yolda.”

AB, Türkiye’deki Mülteciler için Mali Yardım Programı (FRIT) çerçevesinde Ankara’ya 6 milyar Euro destek sağlamıştı.

“BÖLGEMİZİN GELECEĞİNDE PKK VE TÜREVLERİNE YER YOKTUR”

Suriye’nin “yeniden inşası” Türk müteahhitlerin ve patronların iştahını kabartırken Erdoğan’dan “Uluslararası toplum 13 yıl katliama uğrarken Suriye halkına yeterli desteği vermedi. Bunun telafisi şimdi Suriye’nin yeniden inşa ve imarına destek olmaktan geçiyor” açıklaması geldi.

Suriye için “Ülkenin terör yuvası halinden çıkarılması gerekiyor” diyen Erdoğan, “Bölgemizin geleceğinde ne DEAŞ’e [IŞİD] ne PKK ve türevlerine yer yoktur” sözleriyle Rojava’ya yönelik saldırıların sürecği mesajını verdi.

Erdoğan, Suriyeliler konusunda AB’ye çağrıda bulunarak, “13 yıllık insani buhran ve insanı çatışma döneminde AB ile birçok projeyi hayata geçirdik. Geri dönüşleri harekete geçirmek için yeni projeleri de bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

“GAZZE’DEKİ DURUM KÖTÜLEŞTİ”

Görüşmede İsrail’in Gazze’deki saldırılarının da gündeme geldiğini aktaran Erdoğan, “Kışın gelmesi ile Gazze’deki durum daha da kötüleşti. İsrail saldırılarında can veren 50 bin Filistinlinin neredeyse tamamını kadınlar, çocuklar ve yaşlılar oluşturuyor. Avrupalı dostlarımızın Netanyahu hükümetine baskı yapmasını vurguladım” dedi.

‘VİZE SÜREÇLERİNİ HIZLANDIRMA’ TEMENNİSİ

Türkiye vatandaşlarının vize alamama sorunları sürerken Erdoğan, “Türkiye ve AB arasında her zamankinden daha güçlü bir ilişkiye ihtiyaç var. Aday ülke olarak biz bu ilkeye sahibiz… Gümrük Birliği’nin güncellenmesine cevap verecek, vize serbestisi sağlanana dek vize süreçlerini hızlandıracak kararları temenni ediyorum” açıklamasında bulundu.

 

 

 

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.