Dolar 40,2141
Euro 46,8745
Altın 4.320,80
BİST 10.225,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 32°C
Açık
İstanbul
32°C
Açık
Çar 33°C
Per 34°C
Cum 30°C
Cts 30°C

Ev sahipleri bu haber sizin için: Almanya’dan oğlunuz gelmeyecekse, “Almanya’dan oğlum gelecek” demeyin

Devletin getirdiği yüzde 25’lik zam sınırını hiçe sayan bazı ev sahiplerinin “Almanya’dan oğlum gelecek” ya da “Oğlum taşınacak”, “Annem-babam gelecek” gibi gerekçelerle kiracıları evden çıkartma girişimi, son dönem hayli arttı. Hukukçular, benzer bahanelerle evden çıkartılan kiracıların, ev sahibinden tazminat alabileceklerini kaydetti.

Ev sahipleri bu haber sizin için: Almanya’dan oğlunuz gelmeyecekse, “Almanya’dan oğlum gelecek” demeyin
20 Ağustos 2022
A+
A-

İstanbul başta olmak üzere Türkiye genelinde artan kira fiyatlarının arkasından “yüksek komisyon” çıktı.
Emlakçılar “Bu civarda kiralar 2 katına çıktı. Kiracıyı evden çıkart, daha yüksek fiyata kiraya veririz” diye ev sahiplerinin aklını çelerken, onlar da kiracıdan evi boşaltmasını istiyor.

Sürecin sonunda emlakçı yüksek fiyattan daireye giren yeni kiracıdan 1 kira bedeli komisyon alıyor.

Devletin getirdiği yüzde 25’lik zam sınırını hiçe sayan bazı ev sahiplerinin “Almanya’dan oğlum gelecek” ya da “Oğlum taşınacak”, “Annem-babam gelecek” gibi gerekçelerle kiracıları evden çıkartma girişimi, son dönem hayli arttı.

Emlakçıların komisyon almak için ev sahipleriyle anlaşıp kiracıları mağdur etmesi ve sistemli olarak kira fiyatlarını yükseltmesi nedeniyle ev sahipleriyle kiracılar mahkemelik oluyor.

Cumhuriyet’e konuşan Avukat Sinan Bora, “Evin ihtiyaç sebebiyle tahliye edilmesi halinde, Türk Borçlar Kanunu’nun 355. hükmü gereği, evin eski kiracıdan başkasına kiralanması 3 yıl süreyle yasaklanmıştır” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu gibi hallerde ev sahipleri eski kiracısına, son yıl aldığı 1 yıllık kira bedelinden az olmayacak kadar tazminat öder. Bunun yanında Türk Ceza Kanunu’nun 237. maddesinde düzenlenen ‘fiyatları etkileme suçu’ da oluşuyor. Kiracılar kendilerinden fahiş zam isteyen ev sahipleri ve emlakçılar hakkında suç duyurusunda bulunabilir

İktidara yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak gazetesinde yer alan habere göre ise, ev sahiplerinin kiracıları evden çıkması için genelde sözlü ikna etmeye çalıştığını anlatan Avukat Mustafa Oruç şunları kaydetti:

“Sözlü bildirimle kira sözleşmesi feshedilemez. İhtarname şart. Bunda da sözleşmeyi hangi nedenle feshettiğini açık şekilde belirtmesi gerek. Genelde kendisi, alt veya üst soyunun ihtiyacı nedeniyle evin boşaltılması isteniyor. Ev sahibinin böyle bir hakkı var. Ancak bu ev 3 yıl içinde gerekçe gösterilen kişiye değil de başkasına kiralanırsa, eski kiracı lehine 1 yıllık kira miktarı kadar tazminat ödenmesine hükmedilir.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.