Dolar 36,4554
Euro 38,2908
Altın 3.441,15
BİST 9.602,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 6°C
Çok Bulutlu
İstanbul
6°C
Çok Bulutlu
Sal 10°C
Çar 13°C
Per 12°C
Cum 12°C

Fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarını artıran düzenleme yürürlüğe girdi

Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu kanun, fahiş fiyat artışı ve stokçuluk gibi konularda cezaların artırılmasını da içeriyor.

Fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarını artıran düzenleme yürürlüğe girdi
29 Mayıs 2024
A+
A-
7511 sayılı yasa, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. Bu yasa, Türk Ticaret Kanunu ve Bazı Kanunlarda değişiklikler öngörüyor. İşte yasanın detayları:

FAHİŞ FİYATA CEZA ARTIYOR:

Yasa ile bir mal veya hizmetin satış fiyatında fahiş artış yapıldığında, üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler için her bir aykırılık için 100 bin TL’den 1 milyon TL’ye kadar idari para cezası öngörülüyor. Bu işletmelerin piyasada darlık yaratıcı, piyasa dengesini ve serbest rekabeti bozucu, tüketicinin ulaşımını engelleyici faaliyetlerinde her bir aykırılık için 1 milyon TL’den 12 milyon TL’ye kadar ceza uygulanabilecek.

ŞİRKETLERE SERMAYE ARTIŞI:

Yasa, sermaye yeterliliği en az sermaye tutarının altında kalan AŞ ve limited şirketlerin, 31 Aralık 2026’ya kadar yeni sermaye düzenine uyum sağlamasını gerektiriyor. Bu uyum sağlanmazsa, şirketler infisah edilerek ticaret sicili kayıtları silinecek. Ticaret Bakanlığı, bu süreyi en fazla iki kez birer yıl uzatabilecek.

ÜRÜN İHTİSAS BORSALARI:

Yasa, ürün ihtisas borsaları için de düzenlemeler içeriyor. Buna göre, bu borsaların veya takas merkezlerinin mali sorumluluğu, belirlenecek limitler ve alınacak teminatlarla sınırlanacak. Garanti fonunun kuruluşu, işletimi, kullanımı ve katılımcılarına ilişkin usul ve esaslar Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenecek.

TÜKETİCİNİN KORUNMASI:

Yasa, tüketiciyi korumaya yönelik önlemleri de içeriyor. Örneğin, bir malı süresinde teslim veya monte etmeyenler ile mal ve hizmetin satışından kaçınanlar hakkında idari para cezası uygulanacak. Ayrıca, satış sonrası hizmetler kapsamında da üreticilere ve ithalatçılara çeşitli yaptırımlar getiriliyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.