Dolar 38,2598
Euro 43,8430
Altın 4.228,86
BİST 9.325,08
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Açık
İstanbul
18°C
Açık
Çar 17°C
Per 18°C
Cum 20°C
Cts 17°C

Flamingo Cenneti mezarlığa dönüştü

Ankara, Konya ve Aksaray sınırları içerisinde yer alan ve ‘Flamingo Cenneti’ olarak bilinen Tuz Gölün’ de 3 binden fazla flamingo yavrusu öldü. Flamingo mezarlığına dönüşen Tuz Gölündeki bu görüntüler yürek sızlattı.

14 Temmuz 2021
A+
A-

Su seviyesinde azalma

Son dönemlerde mevsimlerin kurak geçmesi, yer altı suların kontrolsüz kaçak kullanımı ve su kanallarının bentlerle ile kesilmesi ile Tuz Gölünde su seviyesinde azalma meydana geldi. Kuluçkalarından yeni çıkan yüzlerce flamingo, gölü besleyen su kanallarının önlerine tarlalarını sulamak isteyen köylüler tarafından bent çekilmesi ve gölde su seviyesinin azalması sonucu, su ve beslenme alanları daraldığı için öldü.

‘Vahşi tarımsal sulama’

8 yıldır Tuz Gölü’ndeki flamingoların yaşam alanında gözlem ve incelemelerde bulunan Aksaray Fotoğraf Sanatçıları Derneği Başkan Yardımcısı Fahri Tunç, trajedinin başlıca sebebinin vahşi tarımsal sulama olduğunu vurguladı. Tunç, “Konya ve Aksaray’dan Tuz Gölü’ne akan kanallara geçen yıl bazı çiftçiler tarafından su benti yapıldı. Çiftçiler daha önce bu kanallardan tarlalarına su çekerlerdi ama bu defa bentler yaparak kanal sularının göle ulaşmasını tamamen kestiler. Buna bir yandan kuraklık, diğer yandan da yeraltı sularının bilinçsiz ve orantısız kullanımı gibi faktörler eklenince Tuz Gölü yaklaşık dört kilometre kadar çekildi” dedi.

“Kuraklıktan ve açlıktan öldüler”

Göldeki kurumanın flamingoların yaşam alanını olumsuz etkilediğini belirten Tunç, “Flamingo yavruları ile bütün yetişkinler hep birlikte ilgilenir. Bir kreş gibidir. Yavruları arasına alır, kıyıdaki sulak alanda beslenmelerini sağlar. Fakat bu sene doğan yavrular, göl suyu kilometrelerce geriye çekilince kıyıya ulaşamadı ve beslenemedi. ‘’ diyerek konuştu. Tunç, binlerce flamingo yavrusunun  kuraklıktan ve açlıktan öldüğünü  ve  3 binden fazla flamingo yavrusunun  feci şekilde telef olduğunu vurguladı.

“Kulak asmadı “

Katliamın göz göre göre geldiğini söyleyen Tunç  “Başta Çevre Bakanlığı, Tarım Bakanlığı, valilikler ve belediyelere defalarca uyarıda bulunuldu, önlem alınması istendi. Ama hiçbiri kulak asmadı” dedi. Uyarılara aldırış edilmemesine ve duyarsızlığın doğa katliamına sebep olmasına tepki gösteren Tunç “Eserinizle övünün ey insanoğlu! Harcayın tüm doğayı! İnsanlığımdan utandım. Gölü besleyen suları kuruttunuz, flamingolar öldü” ifadelerini kullandı.

“Doğanın bir dengesi var”

Jeoloji Mühendisi Erhan İçöz, Tuz Gölü’nün kurumasının nedenleri ve çözümün ne olduğunu  şu sözler ile anlattı: ‘’ Doğanın bir dengesi var. Siz bu dengeyi gözetmeden suları aşırı kullanırsanız bir süre sonra azalmaya başlar ve gölün besin kaynakları da azalır. Konya Ovası’ndan binlerce izinli, binlerce de kaçak sondaj kuyusu var. O bölgede oluşan obrukların sebebi de, gölün su seviyesinin azalması da yer altı sularının aşırı kullanımı yüzündendir. Tuz Gölü önce 500 metre çekildi, sonra 1 kilometre çekildi, şimdi 4 kilometre çekildi. Gölün su seviyesi hızla azalıyor, kuruyor. Dolayısıyla mola ve üreme alanları tahrip edilen flamingolar da yaşama tutunamıyor. Yapılması gereken çok basit: Doğaya dönmek, doğanın dinamiklerine saygı duymak. Bölgede köylülerin çok iyi şekilde kooperatifleşmesi, suyun adaletli kullanılması, tarımsal sulamada damlama gibi yöntemlere geçilmesi, su kullanımının kontrol altına alınması ve suyun sanayide kullanılmasının büyük ölçüde kısıtlanması gerekmektedir.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.