Fransa’da hükümet düştü
Fransa’da Başbakan Michel Barnier’in güven oylamasını kaybetmesinin ardından hükümet düştü.
Fransa’da iktidar ve muhalefet arasında bütçe görüşmelerinde yaşanan anlaşmazlıklar Barnier hükümetini düşürdü.
Fransa’da sol ittifakı Yeni Halk Cephesi (NFP) ile aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisi, hükümete karşı sunduğu 2 farklı gensoru önergesi Ulusal Meclis Genel Kurulunda görüşüldü.
Ulusal Mecliste yapılan oylamada solcu ittifakın sunduğu gensoru önergesine 331 milletvekili destek verdi. Gensoru önergesinin kabul edilmesi için gerekli 288 oya ulaşılmış oldu. Böylelikle 5. Cumhuriyet döneminin en kısa süreli görev yapan Barnier hükümeti düştü.
Yeni bir hükümet kurulana kadar düşen hükümetin sınırlı yetkilerle idari işleri yönetmek amacıyla görevde kalması bekleniyor.
1962’DEN BU YANA İLK KEZ HÜKÜMET DÜŞÜRÜLDÜ
Barnier hükümeti, 1962’de Georges Pompidou hükümetinden sonra devrilen ikinci hükümet oldu.
Fransa’da anayasanın 50’nci maddesine göre güvensizlik oylamasının ardından başbakanın istifası otomatik olarak gerçekleşiyor.
Michel Barnier, 8 Temmuz’da sonuçlanan seçimlerden sonra iki ay boyunca hükümetin kurulamamasının ardından Macron tarafından 5 Eylül’de hükümeti kurmakla görevlendirilmişti. Barnier, başbakanlık görevinden önce eski Brexit baş müzakerecisiydi.
KRİZ NASIL BAŞLADI?
Eylül ayının başlarında başbakan olarak atandıktan sonra Barnier, önceliklerini Fransa’nın bütçe açığını azaltmak ve maliyeyi düzene sokmak olarak belirlemişti.
2025 bütçe önerisi, toplam 60 milyar euroluk bir tasarruf sağlayacak vergi artışları ve harcama kesintileri içeriyordu.
Son siyasi kriz, hükümetin gelecek yıl için kemer sıkma bütçesini geçirmek istemesi ile başladı.
Aşırı sol blok ve Marine Le Pen’in başını çektiği aşırı sağ ayrı ayrı önergelerle bütçeye karşı çıktı.
İki uç siyasi kanat, hükümetin endişelerini dinlemediği noktasında birleşiyordu.
Çarşamba günü akşam saatlerinde yapılan güven oylamasında 577 parlamenterin 331’i hükümetin düşürülmesi yönünde oy kullandı.
Aşırı soldan eski Marksist Jean-Luc Mélenchon, hükümetin düşürülmesi sonrası X’ten yaptığı paylaşımda Macron’un da çok zamanı kalmadığını savundu.
Mélenchon, Macron’un görevdeki süresini kastederek, “Her üç ayda bir Barnier bulsa bile, Macron üç yıl görevde kalamayacak” dedi.
Barnier hükümeti, Temmuz ayındaki seçim sonrası aylar süren bir görüşme trafiği ile kurulabilmişti.
DÜNYA LİDERLERİ PARİS’E GİDİYOR AMA BAŞBAKAN YOK
Fransa’nın dünyaca ünlü tarihi ibadethanesi Notre Dame Katedrali, 2019’da çıkan yangının ardından başlatılan onarım ve restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla 7 Aralık Cumartesi günü yapılacak resmi törenle yeniden ibadete açılacak.
Açılış törenine ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump’ın da aralarında yer aldığı çok sayıda devlet başkanı ve siyasi ismin katılması bekleniyor.
İngiliz basınında yer alan haberlerde Fransa için böylesine önemli bir diplomatik hafta sonunda başbakanının olmaması ‘utanç verici bir durum’ olarak değerlendirildi ve Macron’un Barnier’in yerine birini bulmak için elinden gelen her şeyi yapması gerektiği vurgulandı.