Dolar 40,6997
Euro 47,3623
Altın 4.389,15
BİST 11.069,64
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 31°C
Açık
İstanbul
31°C
Açık
Sal 30°C
Çar 29°C
Per 30°C
Cum 30°C

Gerçekten kontak kapanacak! Dev zam yolda

Yemen’deki Husilerin, Gazze’de İsrail ile bağlantılı ticaret gemilerine yönelik saldırılarına başlamasıyla birlikte, Kızıldeniz’deki deniz güzergahında gerilim önemli ölçüde arttı.

Gerçekten kontak kapanacak! Dev zam yolda
16 Ocak 2024
A+
A-

Yemen’deki Husilerin bu adımı sonrasında ABD ve İngiltere’nin, Kızıldeniz üzerinden Husilere karşılık vermeye başladığı belirtiliyor. ABD, hafta sonu 3 Husi botunu batırırken, İran da karşılık olarak Kızıldeniz’e bir savaş gemisi gönderdi.

Bu gerilimlerin ardından Brent ham petrolü, önceki günlerde yaşanan yüzde 5’lik düşüşün ardından varil başına petrol fiyatını 78 doların üzerine çıkardı. ABD ham petrolü ise 73 dolara kadar yükseldi.

Kızıldeniz’deki gerilimin etkisiyle küresel petrol piyasasını inceleyen Oilprice.com, hafta sonu yayımlanan bir makalede, Kızıldeniz’deki gerginlikle birlikte Ortadoğu’da tansiyonun yükseldiği bir döneme girildiğine dikkat çekerek, yatırımcıların 110 dolarlık petrol üzerine spekülasyon yaptığını ifade etti.

Petrol fiyatlarının haftalardır varil başına 80 doların üzerine çıkma çabasında olduğu belirtilen makalede, bazı petrol tüccarlarının bahar başında petrol varil fiyatının 110 doların üzerine çıkabileceğine dair iddialarına işaret edildi.

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları, Kızıldeniz’deki gerilim, İran ve ABD arasındaki gerginlik gibi etkenlerin, petrol fiyatlarında bir krize neden olabileceği ifade ediliyor. Petrol fiyatlarındaki bu artışın, dünya genelinde akaryakıt fiyatlarında büyük zamlara yol açabileceği vurgulanıyor. Kızıldeniz’deki gerilimin hafta sonu motorine 5 kuruş zam olarak yansıdığı belirtiliyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.