Dolar 36,4339
Euro 38,1549
Altın 3.441,38
BİST 9.602,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 5°C
Açık
İstanbul
5°C
Açık
Pts 7°C
Sal 10°C
Çar 13°C
Per 12°C

Golden Palm Awards’ta “Yılın Yazarı” seçilen Eda Gökçeli’den “Abraham Geçmiş Değişir” romanı

Ödüllü yazarın “Abraham Geçmiş Değişir” romanı okurlarından büyük beğeni topladı
Eda Gökçeli’den çizgi dışı bir zaman yolculuğu hikayesi
“Yılın Yazarı” seçilen Eda Gökçeli’den zamanda yolculuk

Golden Palm Awards’ta “Yılın Yazarı” seçilen Eda Gökçeli’den “Abraham Geçmiş Değişir” romanı
8 Ekim 2021
A+
A-

Yazar Eda Gökçeli’ye VII. Golden Palm Awards kapsamında “Yılın Yazarı” ödülünü kazandıran “Abraham Geçmiş Değişir” adlı romanı, okuyucuları alışılmış hikayelerin dışında bir zaman yolculuğuna çıkarıyor. Gökçeli, 2020 yılından 1933’ün Hitler Almanyası’ndan kaçmak için, Abraham Salwatowski’ye ulaşmaktan başka şansı olmayan Olivia’nın hikayesini anlattığı kitabıyla, zamanın ve insanların yaşamdaki dönüştürücü etkilerine dikkat çekiyor.

Yazar Eda Gökçeli’ye VII. Golden Palm Awards kapsamında “Yılın Yazarı” ödülünü getiren “Abraham-Geçmiş Değişir” adlı roman, farklı zaman çizgisinde yaşayan insanların yollarının kesiştiği dönemleri ele alıyor. Romanda, Olivia’nın 2020 yılından başlayıp 1933 Almanya’sında kendini bulduktan sonra, yahudi soykırımından kaçmak üzere İngiltere’den Amerika’ya giden gemiye binip orada yaşayan ünlü fizikçi Abraham Salwatowski’yi bulmak için verdiğin mücadeleyi anlatıyor. Macera 2026 yılında İstanbul Cevahir Bedesteni’ne kadar uzanıyor. Ödüllü Yazar, “Olivia’nın günümüze dönmek için zamanda yolculuk projesiyle ünlü fizikçiyi bulmaktan başka çaresi yoktu. Salwatowski’yi, günümüze dönmenin tek yolu olarak gördü. Abraham Salwatowski en verimli projelerini o dönemde İkinci Dünya Savaşı öncesi Amerika’ya göç ettiğinde geliştirmişti. Uçak kazası geçirerek hayatını kaybetmeseydi, projeleri teoride kalmayacaktı. Olivia’nın kendi zaman çizgisine dönebilme ihtimali Abraham Salwatowski’ye ulaşmasına bağlıydı.” diye ifade etti.

“Hitler Almanyası”nı kadınların gözünden anlatıyor

Theseus Yayınevi aracılığıyla raflardaki yerini alan roman, kitabın baş kahramanı Olivia’nın akıllı telefon aracılığıyla kendini Hitler döneminin Almanya’sında bulmasıyla başlıyor. Romanında, çok sayıda eserde savaş sahneleriyle işlenen Hitler Almanyası’nı sosyolojik unsurlarıyla ele aldığını belirten Yazar Eda Gökçeli, “1933 yılında Hitler’in iktidara geldiği dönemde gerçekleşen Islah Reformu ile kadınların istihdamı kısıtlandı. Alman ırkından olmayan kadınlar, sosyal hayattan uzaklaştırıldı. Kitabımla Hitler Almanyası’nın kadınlar üzerindeki baskıcı tutumundan da bahsediyorum” diye belirtti.

Teknolojik imkansızlıklar çıkmazı

Kitabında teknolojik imkansızlıkların Olivia’nın ünlü fizikçiyi arayışını zorlaştırdığını belirten Gökçeli, “Olivia üzerindeki sosyal baskının yanı sıra, teknolojik imkansızlıklarla büyük zorluklar yaşadı. Akıllı teknolojilerin hakim olduğu bir dönemden neredeyse 70 yıl öncesine gitmişti. Dilini bilmediği bir ülkede ve ait olmadığı bir zaman diliminde mahsur kalmıştı. Kadınların çalışması kısıtlandığı için hayatını idame ettirmekte zorlanıyordu. Abraham’a ulaşması için Almanya’dan Amerika’ya gitmesi gerekiyordu. Bunun için ne parası, ne de kimliği vardı” ifadelerinde bulundu.

Farklı duraklarla meşakkatli yolculuk

Romanında Olivia’nın Almanya’dan başlayan zaman yolculuğunun Amerika, İngiltere ve İstanbul Cevahir Bedesteni’ndeki duraklarını farklı amaçlar için kullandığına değinen Gökçeli, konuyu şu ifadelerle açıkladı: “Almanya, türlü imkansızlıklara rağmen Olivia’nın yeniden kimlik bulduğu ve para biriktirdiği ülke. Orada Yahudi asıllı bir kadınla kurduğu arkadaşlık sayesinde Amerika biletine kavuştu. İngiltere, Amerika’ya geçiş için yol gösterici oldu. Olivia’nın amacı Amerika’ya gidip Abraham’a ulaşmaktı. Ancak İngiltere’deki gemi yolculuğu sırasında bir adamla tanışınca, işler iyice sarpa sardı. İstanbul Cevahir Bedesteni’nde ise boyutlar arası bir tünel olduğuna inanılıyordu ki Olivia ‘nın buraya uzanan serüveni, yeni zorluklara gebe kalacaktı.”

Abraham’ı Johnny Depp’in oynaması en heyecan verici hayalim”

Gökçeli, 2019’da Albert Einstein’in Berlin’deki yazlık evini ziyareti sırasında kurguladığı romanında, her ne kadar geçmişten bugüne uzanan zaman yolculuğuna yer verse de 2026 yılı teknolojilerinin özellikle sağlık konusundaki tedavi edici etkilerini de satır aralarında işliyor. Gökçeli, “Romanım günün birinde bir filme konu olursa, Abraham’ı Johnny Depp’in oynaması benim için oldukça heyecan verici olur” diye sözlerine ekledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.