Dolar 36,4554
Euro 38,2908
Altın 3.441,15
BİST 9.602,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 5°C
Açık
İstanbul
5°C
Açık
Pts 7°C
Sal 10°C
Çar 13°C
Per 12°C

Halil İnalcık dosyası bu ay Litros Sanat’ta

Kültür sanat gazeteciliğine zengin dosya konuları ve özel haber içerikleriyle yeni bir soluk kazandıran Litros Sanat, bu sayısında kapağına 5 yıl önce aramızdan ayrılan dünyaca ünlü tarihçi Halil İnalcık’ı taşıdı.

Halil İnalcık dosyası bu ay Litros Sanat’ta
5 Ağustos 2021
A+
A-

Türkiye’nin dijital kültür sanat gazetesi Litros Sanat, “Tarihçilerin Kutbu” olarak tanınan Halil İnalcık dosyasının da yer aldığı 14. sayısıyla okurun huzuruna çıktı.

HALİL İNALCIK HAKKINDA GENİŞ ÇALIŞMA

Osmanlı ve Balkan tarihi üzerine hazırladığı eserlerle dünya çapında saygı gören İnalcık’ın eserlerinin incelenediği kapsamlı dosya konusunda, Prof. Dr. Erhan Afyoncu, Prof. Dr. Mehmet İpşirli, Prof. Dr. Mehmet Akif Aydın ve Prof. Dr. Mustafa Küçükaşcı, ünlü tarihçi’yi anlattı. Gazetenin kitaplık bölümünde ise İnalcık’ın eserlerine yer verildi.

İLİM AŞKIYLA YOĞRULAN BİR HAYAT

Litros Sanat’ın bu sayısında geçtiğimiz Mart ayında aramızdan ayrılan ve Osmanlı iktisat tarihi üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan tarihçi Mehmet Genç ile ilgili bir portreye yer veriliyor. Gazeteci-yazar Özcan Ünlü tarafından kaleme alınan yazıda Genç’in ilim aşkıyla yoğrulan hayatı ve çalışmalarına yer veriliyor. Sosyolog-Yazar Fatma Barbarosoğlu’nun salgının kaydını tuttuğu ‘Hatıra Kadar Narin Hafıza Kadar Zalim’ öykü kitabına ilişkin bir röportaj da okurun ilgisine sunuluyor. Barbarosoğlu röportajda, Türkiye’de gündelik hayatın tarihine sadece edebi metinler üzerinden kavuşabildiğimizi belirterek olanların kaydının sıcağı sıcağına tutmanın önemini anlatıyor.

KÜÇÜK AMAL MÜLTECİLER İÇİN YÜRÜYOR

Bu sayıda ‘Küçük Amal’ adlı Suriyeli bir mülteci kızı simgeleyen devasa kuklanın farkındalık yürüyüşünü konu alan bir haber gazete sayfalarındaki yerini alıyor. Gezici sanat ve umut festivali olan The Walk- Yürüyüş, bu yolla dünya üzerindeki mültecilerin günümüzde karşılaştığı sorunlara dikkat çekmeyi amaçlıyor. Bu sayıda ayrıca okura eşsiz manzarası, boğazı ve çağlardan gelen tarihi ve kültürel birikimiyle dünyanın cazibe noktalarından biri olan İstanbul’un kültür-sanat rotasını çiziliyor.

Gazetede yeni filmi Karınca ile Anadolu insanının ferasetli ve hikmetli duruşunu beyaz perdeye aktaran yönetmen Nazif Tunç ile yapılmış bir röportaj da okura farklı bir pencere sunuyor. Türk- Japon dostluğunun başlangıcı kabul edilen Ertuğrul Fırkateyni ile ilgili bir yazı, merak edilenlere mercek tutuyor. Ayaküstü köşesinin bu sayıdaki konuğu ise oyuncu Behruz Firuzment.

Litros Sanat’ta Sadık Yalsızuçanlar,”Hayvan Hakları Meselesi”, Sadık Yemni “The Türk Bekleniyor” ve Gülcan Tezcan “İstanbul’un Hafızasını Korumalıyız” başlıklı yazılarıyla okurla buluşuyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.