Dolar 36,4339
Euro 38,1549
Altın 3.441,38
BİST 9.602,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 5°C
Açık
İstanbul
5°C
Açık
Pts 7°C
Sal 10°C
Çar 13°C
Per 12°C

Heyecan verici keşif: Uzak bir gezegende yaşama dair yeni kanıtlar bulundu!

James Webb uzay teleskobu, yeni bir keşfe imza atmış olabilir. Derin uzayı inceleyen teleskop, bir gezegende yaşam belirtisi keşfetmiş olabilir. İşte ayrıntılar…

Heyecan verici keşif: Uzak bir gezegende yaşama dair yeni kanıtlar bulundu!
13 Eylül 2023
A+
A-

James Webb uzay teleskobu, Dünya’dan 1.1 milyar kilometre uzaklıkta bulunan K2-18b adlı gezegende “yaşam belirtisi” olduğuna ilişkin henüz kesin olmayan veriler elde etti.

Uzmanlar teleskobun gezegende dimetil sülfit (DMS) adı verilen bir molekül tespit etmiş olabileceğini ve bu molekülün, en azından Dünya’da yalnızca canlılar tarafından üretildiğini söyledi. Ancak araştırmacılar, gezegene ilişkin tespitin yeterince güçlü olmadığını ve molekülün varlığını doğrulamak için daha fazla veri ve incelemeye ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Dimetül Sülfit’in bir yıldız yörüngesindeki gezegende tespiti kesinleşirse bir ilk olacak. Gezegenin atmosferinde metan fazı ve karbondioksit de tespit edildi. Bu da K2-18b adlı gezegenin su okyanusuna sahip olduğu anlamına gelebilir.

“DÜNYADA DMS YALNIZCA CANLILAR TARAFINDAN ÜRETİLİYOR”

Cambridge Üniversitesi’nde araştırmayı yöneten Prof. Nikku Madhusudhan, “Dünya’da DMS yalnızca canlılar tarafından üretiliyor. Dünya atmosferinde büyük bir kısmı deniz ortamlarındaki fitoplanktonlardan yayılıyor” dedi. Prof. Madhusudhan, DMS tespitinin henüz kesinleşmediğini, varlığının doğrulanması için daha fazla veriye ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.