Dolar 34,2519
Euro 37,7891
Altın 2.929,08
BİST 8.881,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 30°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
30°C
Parçalı Bulutlu
Cts 26°C
Paz 24°C
Pts 25°C
Sal 25°C

Instagram’dan18 yaş altı kullanıcılara ”genç hesabı” kısıtlaması

Instagram tarafından yapılan duyuruda, reşit olmayan kullanıcılar için “Genç hesapları” adı verilen uygulama kapsamında belirli özelliklere erişim kısıtlaması getirileceği bildirildi.

Instagram’dan18 yaş altı kullanıcılara ”genç hesabı” kısıtlaması
18 Eylül 2024
A+
A-

Instagram, 18 yaş altı kullanıcılar için yeni kısıtlamalar getirdi. “Genç hesapları” adı verilen uygulama kapsamında reşit olmayan kullanıcıların içeriklere erişimi ve diğer kullanıcılarla etkileşimleri sınırlandırılacak.

Yeni hesaplar, dünden (17 Eylül) itibaren Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Kanada, İngiltere ve Avustralya’da yürürlüğe girdi

Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın çatı şirketi Meta’nın internet sitesinde yer alan açıklamada, yeni hesapların yıl  sonu itibarıyla Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde yürürlüğe gireceği belirtildi.

TÜRKİYE’DE NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK? 

BBC Türkçe’ye konuşan Meta yetkilileri, genç hesaplarının” diğer ülkelerle birlikte Türkiye’de de Ocaktan itibaren kullanılmaya başlayacağını söyledi. 18 yaş altı kullanıcıların hesapları otomatik olarak “genç hesabına” dönüştürülecek.

 HANGİ ÖNLEMLER GETİRİLDİ?

Yeni önlemler kapsamında “genç hesap” kullanıcılarının hesapları otomatik gizli olacak. Böylece yalnızca kullanıcıların kabul ettiği takipçiler paylaştıkları içerikleri görüp onlarla etkileşime geçebilecek.

Aynı şekilde 18 yaş altı kullanıcılar yalnızca takipleştikleri kişilerle mesajlaşabilecek.

Instagram, bu uygulama ile ergenlerin keşfet ve reels alanlarda karşılarına çıkabilecek içerikleri de filtreleyecek. Böylece şiddet içerikleri ya da kozmetik ürün reklamları gibi “hassas içerikler” bu yaş grubunun karşısına daha az çıkacak.

“Genç hesapları”, 18 yaş altı kullanıcılara zaman uyarısı da yapacak. Bu kapsamda günlük 60 dakikayı aşan kullanıcılara uygulamadan çıkmalarını söyleyen bildirimler gönderilecek.

18 yaş altı hesaplar ayrıca akşam 10 ve sabah yedi arası “uyku moduna” girecek. Bu süre zarfında gelen bildirimler sessize alınacak ve mesajlara otomatik yanıt verilecek.

Reşit olmayan kullanıcıların ebeveynleri, hesaplarını denetleyebilecek, çocuklarının ayarlarını yönetebilecek, ya da kendilerinin yönetmelerine izin verebilecek. Çocuklarının hangi içeriklerle ilgili başlıkları seçtiğini görebilecek.

Ebeveynler ayrıca çocuklarının son bir haftada hangi kullanıcılar ile mesajlaştıklarını görebilecek. Ancak mesajların içeriğine erişemeyecek.

Instagram’ın yeni kuralları kapsamında ebeveynler çocuklarının uygulamayı kullanma sürelerini belirleyip, belirli saat aralıklarında Instagram’a girmelerini engelleyebilecek.

KURALLAR NASIL UYGULANACAK? 

Meta, yeni kısıtlamalarla ilgili açıklamasında “ergenlere ait hesapların proaktif biçimde tespit edilmesi için yeni teknolojiler geliştirdiklerini” söyledi.

Bu teknolojiler sayesinde yetişkin doğum tarihiyle platforma kaydolan ergenlerin tespit edilip, hesaplarının kısıtlı hesaplarına dönüştürüleceği belirtildi.

Meta, dönüştürme sürecinin 2025’in ilk döneminde ABD’de başlayacağını açıkladı.

İlk etapta ABD, Kanada, İngiltere ve Avustralya’da 18 yaş altı olduğu tespit edilen kullanıcıların hesapları, 17 Eylül’den itibaren 60 gün içerisinde “ergen hesabına” dönüştürülecek.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.