Dolar 38,1008
Euro 43,4851
Altın 4.076,20
BİST 9.317,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 23°C
Pts 18°C
Sal 16°C
Çar 17°C

İran Dışişleri Bakanı Arakçi, Suriye Devlet Başkanı Esad ile görüştü

İran Dışişleri Bakanı Arakçi, Türkiye ziyaretinden önce Şam’da Devlet Başkanı Esad’la bir araya geldi.

İran Dışişleri Bakanı Arakçi, Suriye Devlet Başkanı Esad ile görüştü
2 Aralık 2024
A+
A-

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi Suriye’nin başkenti Şam’da Devlet Başkanı Beşar Esad ile bir araya geldi.

Esad, Arakçi’yi kabulü sırasında, “Suriye, terörle mücadelede tüm gücü ve kararlılığıyla, ülkenin tamamında ilerlemeye devam ediyor. Terörle mücadele, yapısını ortadan kaldırmak ve kaynaklarını kurutmak sadece Suriye’nin çıkarına değil, aynı zamanda tüm bölgenin istikrarına, güvenliğine ve ülkelerin selametine hizmet eder” dedi.

Arakçi de ziyareti öncesi İran Ordusu Deniz Kuvvetleri Günü kapsamında başkent Tahran’da düzenlenen programda, Suriye’deki son gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulunmuş, “Diplomasi, hedeflere ulaşmanın daha az maliyetli ve etkili bir yoludur.

Ancak unutulmamalıdır ki, diplomasi yalnızca bir ülkenin iç dinamiklerine ve gücüne dayanarak ilerleyebilir. Diplomasi ve saha birbiriyle uyum içinde hareket eder, ancak saha desteği olmadan diplomasi etkisiz kalır. Diplomatlar, sahadaki güçlerin desteğiyle hareket eder.”  demişti. Programın ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Arakçi, “Bugün Şam’a giderek İran’ın mesajını Suriye hükümetine ileteceğim.

Suriye ordusuna ve hükümetine olan kararlı desteğimiz devam ediyor. Suriye ordusu, geçmişte olduğu gibi bir kez daha zafer kazanacaktır” demişti.

NE OLMUŞTU? 

Çarşamba günü Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) liderliğindeki isyancı gruplardan oluşan bir koalisyon Suriye’nin en büyük kenti Halep’e sürpriz bir saldırı düzenledi. Saldırı, Suriye silahlı kuvvetlerini geri saldırmak için takviye beklerken geçici olarak geri çekilmek zorunda bıraktı.

Cumartesi günü sürpriz bir saldırıyla Halep’in büyük bölümünü ele geçiren isyancılar şimdi de Hama kentine girdiklerini iddia etti. Bu iddiaya ilişkin bağımsız bir doğrulama yapılmadı.

İsyancıların komutanı Albay Hasan Abdulghani, isyancıların ayrıca kentin kuzeydoğusundaki Şeyh Neccar’ı, Halep’teki askeri akademiyi ve güneybatıdaki sahra topçu okulunu da ele geçirdiklerini belirtti.

Bu hızlı ve sürpriz saldırı Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad için ciddi bir prestij kaybına yol açarken,  silahlı kuvvetlerinin hazırlığı konusunda da soru işaretlerine yol açtı. Aynı zamanda Esad’ın müttefikleri olan İran ve desteklediği gruplar ile Rusya’nın kendi çatışmalarıyla meşgul olduğu bir döneme denk geldi.

TÜRKİYE- İRAN GÖRÜŞMESİ 

Arakçi  bugün Türkiye’yi ziyaret ederek, mevkidaşı Hakan Fidan ile Suriye’de devam eden gerilimi görüşecek.

Şiddet olaylarındaki artış Orta Doğu’da siyasi çalkantıların yüksek olduğu bir döneme denk geliyor. İsrail Gazze’de Hamas’la ve Lübnan’da Hizbullah’la aktif bir şekilde savaşıyor ve her iki savaş da daha geniş bölgesel yayılmaları ateşleme riski taşıyor.

Suriye’de yeniden tırmanan şiddetin iki bölgesel gücü de çatışmaya çekmesi gibi bir tehdit söz konusu. Hem Rusya hem de Türkiye’nin bölgede koruması gereken kendi çıkarları var ve her iki taraf da çatışmada karşıt gruplara destek veriyor.

TÜRKİYE İŞİN NERESİNDE? 

Türkiye, Esad’ı iktidardan uzaklaştırmaya çalışan silahlı muhalif savaşçıların yıllardır başlıca destekçilerinden biriydi ve 2016’dan bu yana Kuzey Suriye’de üç büyük askeri operasyon gerçekleştirdi. Kuzey Suriye’nin bazı kısımları halihazırda Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kontrolü altında.

Öte yandan Suriye hükümeti, son birkaç yılda müttefiklerinin yardımıyla bölgenin çoğunu geri almayı ve savaşın gidişatını kendi lehine çevirmeyi başarmıştı. Türkiye destekli muhalif güçler ise sadece Suriye’nin İdlib bölgesinde kalmıştı.

Türkiye de 2018’den beri Heyet Tahrir Şam’ı (HTŞ) terör örgütü olarak tanımlıyor.

HTŞ liderliğindeki son saldırının ardından Türkiye’den ilk resmi açıklamayı yapan kişi ise Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli oldu.

Keçeli Cuma günü X’te, “Sınırımızın sıfır noktasında bulunan İdlip ve mücavir bölgede sükunetin muhafazası ülkemiz açısından öncelikli bir meseledir. 2017 yılından bu yana, İdlip Gerginliği Azaltma Bölgesi’yle ilgili bazı mutabakatlar tesis edilmiştir. Türkiye, taraf olduğu mutabakatların gereğini hassasiyetle yerine getirmektedir,” diye yazdı.

Keçeli ayrıca, hükümet güçlerinin İdlib’e yönelik operasyonlarını da eleştirerek, “İdlib’e yönelik son dönemdeki saldırıların, Astana mutabakatlarının ruhuna ve işleyişine zarar verecek boyuta ulaştığı ve ciddi sivil kayıplara yol açtığı konusunda gerekli uyarıları çeşitli uluslararası platformlarda yapmış ve bu saldırıların durdurulması gerektiğini kayda geçirmiştik.

Nitekim, son günlerde yaşanan çatışmalar, bölgedeki gerginliğin istenmeyen şekilde artmasına sebep olmuştur,” dedi.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.