İranlılar Tebriz’de Reisi’yi anıyor
Önceki gün, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve beraberlerindekiler, helikopter kazasında yaşamını yitirdi. Reisi’nin bulunduğu helikopter, zorlu hava koşulları olan sis, rüzgar ve şiddetli yağış nedeniyle Doğu Azerbaycan eyaletinde dağlık arazide kaza yapmıştı. İranlılar, dün başladıkları anma törenlerine bugün Tebriz kentinde devam ediyor. Cenazelerin perşembe günü Meşhed’de toprağa verilmesi planlanıyor.

İran’da binlerce kişi, helikopter kazasında hayatını kaybeden Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve diğer liderleri anmak için Tebriz’de bir araya geldi. Düzenlenen törende, naaşların bulunduğu aracın etrafında toplanan İranlılar, cenazelerin üzerine çiçekler attı.
Cenazeler daha sonra Reisi’nin öğrencilik yıllarını geçirdiği Kum kentine, oradan da başkent Tahran’a götürülecek. Kum, İran İslam Devrimi’nin temellerinin atıldığı kent olarak sembolik bir anlam taşıyor.
Helikopter kazasında Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ı taşıyan helikopter, ülkenin Kuzey Batısı’ndaki “Doğu Azerbaycan eyaleti” sınırları içinde düştü. Kazada Doğu Azerbaycan Eyalet Valisi Malik Rahmeti ile Tebriz Cuma İmamı Ayetullah Ali Haşim’in de bulunduğu açıklanmıştı.
Kazanın nedeniyle ilgili resmi bir açıklama henüz yapılmazken, soruşturma başlatıldı. İran’ın dini lideri Ali Hamaney, ülkede beş günlük yas ilan etti.
Cenazelerin yarın Tahran’daki büyük törenin ardından perşembe günü Meşhed’de defnedilmesi bekleniyor.