Dolar 32,3645
Euro 34,9526
Altın 2.325,33
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

İtalya’da bulunan Etna Yanardağı patladı! Görüntüler sosyal medyada gündem oldu

Avrupa kıtasındaki en yüksek ve en aktif yanardağ olan Etna Yanardağı, yeniden faaliyete geçti. İtalya’nın Sicilya Adası’nda bulunan yanardağın lav püskürttüğü anlar, sosyal medyada büyük yankı uyandırdı.

19 Ocak 2021
A+
A-

Son büyük patlamasını bundan tam 28 sene önce yani 1992 yılında yaşayan Etna Yanardağı, yeniden lav püskürtmeye başladı. İtalya’nın Sicilya Bölgesi’ndeki yanardağın patlamasının ardından bölgede acil durum ilan edilerek, kiliselerden acil durum çanları çalmaya başladı. Gelen haberler, şu ana kadar herhangi bir can ve mal kaybı olmadığı yönünde, ancak bölgedeki güvenlik güçleri kırmıza alarma geçmiş durumda.

İtalya Ulusal Jeofizik ve Vulkanoloji Enstitüsü’nden (INGV) yapılan açıklamada, patlama sonucunda oluşan kül serpintisinin Etna Dağı eteklerinde bulunan Katanya şehrinin Fleri kasabasında rapor edildiğini aktardı. Çekilen fotoğraf ve videolarda, kırmızı lavlar gökyüzüne doğru yükselirken, büyük bir duman bulutunun ortaya çıktığını görüyoruz.

Bir yüksekliğe sahip olsa da zirvedeki püskürmelerle bu yükseklik zaman zaman değişebiliyor. İtalya’nın en büyük üç aktif yanardağından biri olan Etna, 1.190 kilometrekarelik bir alan kaplıyor. 2013 yılında Dünya Mirası ilan edilen Etna Yanardağı, son olarak Aralık 2020’de faaliyete geçmişti. Söz konusu patlamanın neden olduğu volkanik küller Katanya şehrinin çevresindeki bazı kasabalara ulaşmış, patlamalar ise bir gün boyunca devam etmişti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.