Dolar 38,1152
Euro 43,7829
Altın 4.129,78
BİST 9.317,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Pts 21°C
Sal 17°C
Çar 16°C
Per 19°C

James Webb Teleskobu, Halka Bulutsusu’nun yeni görüntülerini yakaladı

Yakaladığı olağanüstü görüntülerle adından sık sık söz ettiren James Webb Teleskobu, 2,500 ışık yılı uzaklığındaki Halka Nebulası’nı görüntüledi.

James Webb Teleskobu, Halka Bulutsusu’nun yeni görüntülerini yakaladı
31 Ağustos 2023
A+
A-

James Webb Uzay Teleskobu (JWST) tarafından elde edilen görüntüler, çarpıcı estetik değerinin yanı sıra, Messier 57 (M57) olarak da bilinen ve yaklaşık 2.200 ışık yılı uzaklıkta bulunan Halka Bulutsusu’nu (Halka Nebulası), bu cisme aşina olan gökbilimcileri bile şaşırtacak ayrıntılarla gözler önüne seriyor.

Yukarıda görünen, bulutsunun ilk görüntüsü, Webb Uzay Teleskopu’nun ana sensörlerinden biri olan NIRCam (Yakın Kızılötesi Kamera) ile alındı. Yakın kızılötesi spektrumda ışığı algılayabilen bu kamera, dikkate değer derecede detaylı görüntüler yakalayabiliyor.

Halka Bulutsusu, 1779 yılında Fransız astronomlar Charles Messier ve Antoine Darquier de Pellepoix tarafından, kuyruklu yıldız ararken şans eseri keşfedildi. Bir gezegen bulutsusu olan Halka Bulutsusu, yakıtını tüketip ölümüne yaklaştıkça dış katmanlarını dökerek oluştu.

Avrupa Uzay Ajansı tarafından yapılan tanımlamada Halka Nebulası şu şekilde açıklanıyor: “Renkli ana halka, bulutsunun merkezindeki ölmekte olan bir yıldız tarafından atılan gazdan oluşuyor. Bu yıldız, beyaz cüce haline gelmeye, Güneş gibi bir yıldız için son evrimsel aşama olan çok küçük, yoğun ve sıcak bir cisim olma yolunda.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.