Dolar 36,4339
Euro 38,1549
Altın 3.441,38
BİST 9.602,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 5°C
Açık
İstanbul
5°C
Açık
Pts 7°C
Sal 10°C
Çar 13°C
Per 12°C

Kandilli Rasathanesi’nden Marmara uyarısı! “7’nin üzerinde bir deprem yaşayacağız”

Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof Dr. Haluk Özener, Kuzey Anadolu Fayı’na yönelik uyarılarda bulundu. Özener, “Marmara Denizi içerisinde bir sismik boşluk var. Bu coğrafyada 7’nin üzerinde bir deprem yaşayacağımız açık” dedi.

Kandilli Rasathanesi’nden Marmara uyarısı! “7’nin üzerinde bir deprem yaşayacağız”
7 Şubat 2024
A+
A-

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde bir değerlendirme toplantısı düzenledi. Toplantıda, 6 Şubat’taki depremlerin ardından bölgedeki hareketliliğin incelendiği ve İstanbul Depremi hakkında bilgiler verildi. Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, 1900 yılından itibaren bölgede meydana gelen depremlerin sayısının ve büyüklüklerinin arttığını belirtti. 6 Şubat depremlerinden sonra bölgede 670’den fazla depremin kaydedildiğini ifade ederek, bölgedeki sismik aktivitelerin devam edeceğini ve günlük 50 civarında deprem yaşandığını söyledi.

Prof. Dr. Özener, Türkiye genelindeki fay hatları ve deprem istatistikleri hakkında da bilgi verdi. Fayların her birinin farklı hızda enerji biriktirdiğini ve deprem tekrarlama aralıklarının farklı olduğunu vurguladı. Ülkede 500’den fazla, 5.5 ve üzeri büyüklükte deprem üretebilecek diri fay bulunduğunu açıkladı. Ancak her fayın aynı hızda enerji biriktirmediğini belirterek, deprem üretme sürelerinin faydan faya değiştiğini söyledi.

Beklenen Marmara depremi hakkında konuşan Özener, Kuzey Anadolu fayının batıya doğru ilerlediğini ve Marmara Denizi içerisinde sismik bir boşluk bulunduğunu ifade etti. Bu bölgede 7’nin üzerinde bir deprem yaşanacağının açık olduğunu belirten Özener, depremin ne zaman olacağı konusunda kesin bir bilgi verilemeyeceğini ancak toplumun hazırlıklı olması gerektiğini söyledi. Marmara’da 250 yıllık periyotlardan bahsedildiğini belirten Özener, depremin zamanını tahmin etmenin doğru olmadığını, ancak hazır olunması gerektiğini vurguladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.