Kiracılar dikkat! Ev sahibi kiraya ne kadar zam yapabilir?
Başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin birçok şehrinde konut kiralarında rekor artış gözlemleniyor. Hem kiralık evde konaklayanların hem de mülkünü kiralamayı düşünen ev sahiplerinin akıllarını kurcalayan soruların başında “Ev sahibi kiraya ne kadar zam yapabilir?” sorusu geliyor.

Ev sahipleri, eski kiracılarının ödediği kira bedelinin enflasyon oranının ve piyasanın altında kalmasından şikayetçi. Eski kiracılarsa artan kira fiyatlarına ve ev sahiplerinin ek zam taleplerine karşı endişeli yaklaşıyor.
YENİ DÜZENLEMEYE GÖRE EV SAHİBİ KİRAYA NE KADAR ZAM YAPABİLİR?
8 Haziran 2022 tarihli TBBM genel kurulunda kabul edilen geçici kanunla, kira sözleşmelerinde kira bedelinin artışına ilişkin anlaşmalara yüzde 25 oranında bir üst sınır getirildi. Buna göre 1 Temmuz 2023 tarihine kadar kira artış oranı yüzde 25’i geçemeyecek.
KİRAYA FARKLI ORANLARDA ZAM YAPILABİLİR Mİ?
Normal şartlarda kira zammına üst sınır 12 aylık ortalama enflasyon üzerinden yapılır. Fakat bu geçici düzenleme kapsamında bu oran yüzde 25’te sabitlendi. Bu oranı geçecek şekilde yapılan yeni sözleşmeler geçersiz sayılacak.
5 YILLIK KİRA SÖZLEŞMELERİNDE EV SAHİBİ KİRAYA NE KADAR ZAM YAPABİLİR?
Sözleşmeleri süresince kira bedelinin ortalamanın altında kaldığını düşünen ev sahiplerinin kira tespit davası açma gibi bir hakları bulunuyor. Kiracının da zam oranını ortalamanın üstünde bulması durumunda kira tespit davası açma ve kiranın incelenmesini talep etme hakkı var. Fakat kira tespit davası sadece kira sözleşmesinin üstünden 5 yıl geçmesi durumunda açılabiliyor. Sözleşme 5. yılını doldurmamışsa kira tespit davası açılması mümkün değil.