Dolar 32,3122
Euro 35,0643
Altın 2.278,43
BİST 9.012,04
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Korona bitmeden “Marburg” virüsü başladı! Ölüm oranı yüzde 90’a kadar çıkabiliyor

Dünya henüz koronavirüsü alt edememişken Afrika’dan gelen yeni virüs uyarısı büyük panik yarattı. Dünya Sağlık Örgütü, Batı Afrika’da, Gine’de yarasalardan bulaşan ve ölüm oranı çok yüksek olan “Marburg humması”na rastlandığını açıklarken, virüs için henüz bir tedavi ya da aşının bulunmadığı söyledi. Virüsün enfekte olduğu kişilerde, yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı, halsizlik, kusma gibi etkiler aniden ortaya çıkıyor ve birçok hastada 7 gün içinde şiddetli hemorajik belirtiler gelişiyor.

Korona bitmeden “Marburg” virüsü başladı! Ölüm oranı yüzde 90’a kadar çıkabiliyor
10 Ağustos 2021
A+
A-

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Gine’de Marburg hummasının tespit edildiğini ve bunun Batı Afrika’da bir ilk olduğunu duyurdu. DSÖ Afrika Direktörlüğünden yapılan açıklamada, ülkenin güneyindeki Gueckedou bölgesinde bir klinikte tedavi gören ve akabinde hayatını kaybeden bir hastadan alınan örneklerde, Marburg hummasının tespit edildiği bildirildi.

MARBURG HUMMASI TANISI DOĞRULANDI

Hastadan alınan örneklerin gönderildiği Senegal’deki Pasteur Enstitüsünün de Marburg humması tanısını doğruladığı aktarıldı. Açıklamada, ülkede 2014-2016 ve 2021’de patlak veren Ebola salgınının da yine Gueckedou’da ortaya çıktığı hatırlatıldı.

BATI AFRİKA’DA BİR İLK

Marburg hummasının geniş bir alana yayılma potansiyeli olduğuna dikkat çekilen açıklamada, Gine’nin benzer şekilde bulaşan Ebola ile mücadele tecrübesinden yararlanarak yerel yetkililerle çalışıldığı belirtildi. Batı Afrika’da ilk kez Marburg humması görüldüğü vurgulanırken, virüsün tespit edildiği bölgenin Liberya ve Fildişi Sahili sınırında yer aldığı kaydedildi.

ÖLÜM ORANI YÜZDE 90’A KADAR ÇIKABİLİYOR

Ebola’nın yakın bir “akraba türü” olan Marburg virüsü, ilk kez 1967’de Almanya’nın Marburg kentindeki bir laboratuvarda tespit edilmişti. İnsanlara meyve yarasaları aracılığıyla bulaşan Marburg humması, insanlar arasında da enfekte kişilerin vücut sıvıları veya temas yoluyla yayılıyor.

AŞISI YA DA ÖZEL BİR TEDAVİSİ YOK

Enfekte kişilerde, yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı, halsizlik, kusma gibi etkiler aniden ortaya çıkıyor ve birçok hastada 7 gün içinde şiddetli hemorajik belirtiler gelişiyor. Aşısı ya da özel bir tedavisi olmayan Marburg hummasında ölüm oranı ise yüzde 23 ile yüzde 90 arasında değişiyor.

252 KİŞİNİN YÜZDE 90’I HAYATINI KAYBETMİŞTİ

Virüsün ilk tespit edildiği 1967’den bu yana Güney ve Doğu Afrika ile Avrupa’da, 12 Marburg salgını görüldü. Batı Afrika ülkesi Sierra Leone’da 2018’de bir yarasada virüse rastlansa da insanlar arasında herhangi bir vaka kayda geçmedi. Angola’da 2005’te görülen Marburg humması salgınında, hastalığa yakalanan 252 kişinin yüzde 90’ı yaşamını yitirmişti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.