Site Rengi

DOLAR 9,5313
EURO 11,1721
ALTIN 551,36
BIST 1522,04
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Parçalı Bulutlu

Kuru etin adresi ‘Dèdova Pršuta’

Dededen toruna üçüncü kuşak Boşnak geleneklerine göre kurutulan kuru
et

Kuru etin adresi ‘Dèdova Pršuta’
11.10.2021
11
A+
A-

Boşnak genç iş insanı Edis Burak Bilim dedesi Nazif Bilim (Gegiç) ten öğrendiği
tekniklerle modern üretim ekipmanlarıyla geleneksek kuru et imalatında emin
adımlarla ilerliyor. İstanbul’dan Türkiye’ye dağıtım yaparak Boşnakların olmazsa
olmazı neredeyse her yemekte kullandıkları kuru et isli eti Türkiye ile tanıştırmak için
yoğun bir çaba harcıyor. Bilim şöyle diyor, ”Rahmetli dedem Nazif’ten öğrendiğim
geleneksel et kurutma ve isleme tekniğini üçüncü kuşak olarak modern üretim
ekipmanlarıyla geleneksel olarak gerçekleştiriyorum ve Türkiye’ye internet üzerinden
satıyorum.” 
 
Boşnak genç iş insanı bu işe nasıl girdiğini şu sözlerle anlattı;
‘”Dedemiz Nazif Gegiç, 1956 yılında, o zamanki adıyla, Yugoslavya’nın Tutin şehrinde,
otağ çadırların içine yapılan özel fırınlar ve geleneksel yöntemlerle kuru et üretimine
başlamıştı. 1969 yılında İstanbul’a gelen Nazif Gegiç, 1976 yılında ilk kuru et fırınını
kurarak, geleneksel yöntemlerle üretime devam etmişti. Bizler doğal olarak Boşnak
ananeleri, görenekler, kültürü ile büyüdük.
Dedemin hazırladığı etler çok hoşuma gidiyordu. Birçok yemekte kuru et kullanılıyor.
Dedem rahmetli olunca onun yaptığı kuru etin tadını bir türlü bulamadım. Dedemi
çocukken çok iyi izliyordum notlar tutuyordum. Şimdi ise dedemizden bize miras
kalan eti kurutma yöntemlerini kullanarak kuru et üretiyoruz, modern üretim
ekipmanları ile geleneksel kuru et üretimine ‘Dèdova Pršuta’  (Dede’den Kuruet)
markası altında Geleneksel eski usul üretime devam ediyoruz. Benim çok hoşuma
giden bu lezzeti birçok kişinin seveceğini düşündüm ve öyle de oldu. Tabi etleri tam
olarak Boşnakların kurutma metodu ile kurutuyorum. Kaya tuzu kullanıyorum, altına
gürgen ve meşe odunu yakıyorum. Etlerde sadece kaya tuzu kullanıyoruz başka hiç
bir koruyucu madde kullanmıyoruz. Kuru et çeşitleri piyasada olamayan Tranc,
Kontrafile, Bonfile ve Antrikot olarak ayırmış durumdayız. Hepsinin dananın bölgesine
göre yağlı veya yağsız yumuşak veya sert olarak ayrı özellikleri vardır. Bunun dışında
kuzu kuru eti üretimimizde mevcut kuzu but ürününden elde edilmektedir. Hindi füme
yine aynı şekilde kendi üretimimizdir. Üçüncü kuşak olarak bu işi ben üstlendim.
Yaklaşık bir yıllık işletme olmamıza rağmen ilgi bir hayli fazla. İzmir’de bir bayimiz var.
Türkiye’nin değişik kentlerinden bayilik talepleri geliyor ancak araştırıyoruz,
araştırmalarımız bitince tabi ki birkaç kente bayilik vereceğiz. Kuru et ya da isli et
(Meso) yu biz imal ediyoruz. Bunun dışında yine Boşnakların meşhur isli sucuğu, soka
ve Ajvar’ını satıyoruz bunları Bosna’dan getiriyoruz. Bizim imallattaki felsefemiz kendi
yemediğin hiçbir ürünü müşterine verme.”

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.