Kurul Kalesi ziyarete açılacak
Karadeniz Bölgesinde İlk arkeolojik kazı alanı olarak bilinen Ordu Büyükşehir merkezine 13 km. mesafedeki Bayadı köyü sınırlarında bulunan sivri bir kaya üzerine kurulmuş 1. derece arkeolojik ve doğal sit alanı olup, antik bir yerleşme olan Kurul Kalesi ziyarete açılacak. Kurul Kalesi’nde ki çalışmaları yerinde inceleyen Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, ‘‘Kurul’un eteğinde Ordu’dan bakıldığında görülebilecek bir müze çalışmamız olacak’’.

Karadeniz Bölgesinde İlk arkeolojik kazı alanı olarak Ordu Valiliği , Müze Müdürlüğü’nce 2010 ve 2011 yıllarında arkeolojik kazı çalışmaları gerçekleştirilen Kurul Kalesi ziyarete açılacak.

Ordu’da, 6’ncı Mithridates dönemine ait, 2 bin 300 yıllık Kurul Kalesi’nde Yapılan arkeolojik kazılarda pişmiş topraktan çatı kiremitleri, duvar örgüsü seramik parçaları bulunmuş, bulunan parçalar incelenmiş ve M.Ö. II. ve I. Yüzyılda yerleşim yapıldığı tespit edilmiştir. Bu alan, Karadeniz Bölgesinde İlk arkeolojik kazı alanıdır. Kazılar sonucu 3000 yıl öncesine ait tapınak ve kale duvarlarına rastlanmıştır. 2012 yılında da kazılara devam edilmiştir. Arkeolojik Kazı çalışmalarında kullanılmak üzere “Kazı Evi” hizmete açılmıştır.
BAŞKAN GÜLER KAZI ÇALIŞMALARINI YERİNDE İNCELEDİ
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Karadeniz Bölgesi’nin ilk arkeolojik kazı alanı olan 2300 yıllık Kurul Kalesi’nde yürütülen kazı çalışmalarını yerinde inceleyerek hem çıkan eserler hem de devam eden çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldı.
Başkan Güler, Doğu Karadeniz’in ilk bilimsel arkeolojik kazı alanı olan ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne aday, tarihe ışık tutan eserlerin çıktığı Kurul Kalesi’ni kısa süre içerisinde kent turizmine kazandırarak vatandaşların ziyaretine açmayı planladıklarını müjdeledi.
“KURUL’UN ETEĞİNDE BİR MÜZE ÇALIŞMAMIZ OLACAK”
Çalışmalar tamamlandığında Kurul Kalesi’nin önemli bir çekim merkezi haline geleceğini söyleyen Başkan Güler, “Muhteşem bir manzarayla karşı karşıyayız. Buradan çıkan eserleri gün yüzüne çıkarmak için çalışıyoruz. Kurul Kalesi’ni hem şehrimizin hem ülkemizin hem de insanlığın dikkatine sunmak için yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Buralar bizim için çok önemli destinasyon noktaları aynı zamanda tarihle bağımızı güçlendiren zaman köprüleridir. Çalışmalar tamamlandığında burası bambaşka bir cazibe merkezi olacak. Çıkan eserleri toplayıp bir müze haline getireceğiz. Kurul’un eteğinde Ordu’dan bakıldığında görülebilecek bir müze çalışmamız olacak. Dolayısıyla burayı çok önemli bir merkez haline getiriyoruz. Amacımız burada 12 ay kazı yapmak ve buraya 12 ay turist çekmek” dedi.
“KAZI ALANININ ÜSTÜ KAPATILARAK ALAN IŞIKLANDIRILACAK”
Kazı alanının üstünün kapatılarak 12 ay ziyarete açık hale getirileceğini söyleyen Başkan Güler sözlerine şöyle devam etti:
“Kurul Kalesi’nde yaptığımız çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Amacımız burayı kısa zamanda vatandaşların ziyaretine açmak. Dolayısıyla buranın üstünü kapatıyoruz ve alanı ışıklandıracağız. Düzenli programlarla burayı hem bir gezi hem de inceleme bölgesi olarak ziyarete açmak istiyoruz. Burada gerçekten çok ilginç eserler mevcut. Burası Mithradates’in kalesiyle birlikte önemli bir yerleşim merkezi ve imparatorlukmuş. Çıkan eserleri camekan içerisinde sergilemek istiyoruz. Burayı 12 ay hem kazılacak hem de gezilebilecek bir merkez haline getiriyoruz. Dolayısıyla bu bölge ve Mithradates’in kalesi hizmete açılmış olacak” dedi.
Görseller: Kurul Kalesi
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in sosyal medya paylaşımı:
Haber: Nurgül Tutar