Dolar 34,6840
Euro 36,7682
Altın 2.935,30
BİST 9.935,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Az Bulutlu
İstanbul
14°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 15°C
Paz 18°C
Pts 17°C

Maliye’den 17 milyar liralık sahte faturaya inceleme

Maliye, sahte fatura ve vergi kaçakçılığına karşı adım attı. 50 ilde 17 milyar liralık sahte fatura incelemesi başlatıldı. Yeni bir yol haritası organize vergi kaçakçılığı için oluşturuldu.

Maliye’den 17 milyar liralık sahte faturaya inceleme
15 Mayıs 2024
A+
A-

Maliye, 17 milyar liralık sahte fatura skandalıyla ilgili detaylı bir inceleme başlattı. Bu kapsamda, 230 vergi müfettişi 50 ilde sahaya indi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in talimatıyla, 5 bin 100 mükellef sahte fatura şüphesiyle incelenmeye alındı. Müfettişler, sahte fatura kullanımına dair değerlendirmeleri artıracak ve tespit edilen durumlarda ağır cezalar uygulanacak.

Organize vergi kaçakçılığıyla mücadelede ise yeni bir yol haritası belirlendi. Çalışan kurumlar arasındaki işbirliği artırılırken, güçlendirilmiş inceleme süreci başlatıldı. Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı (MASAK) ve diğer paydaşlar ortak bir yaklaşım geliştirecek. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve diğer ülkelerden alınacak önlemler de değerlendirilecek.

Sahte faturalar, gerçekte olmayan işlemleri veya durumları gösteren belgelerdir. Mükellefler genellikle vergi kaçırmak, vergi iadesinden yararlanmak veya daha az vergi ödemek amacıyla sahte faturalar düzenlerler. Bu, kaçakçılık suçu olarak kabul edilir.

Sahte faturaların tespiti için Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı Risk Analiz Merkezi, sahte belge kullanma eğilimindeki mükellefleri tespit eder. Karlılık oranlarına ve sektördeki vergi beyanlarına dayanarak vergiye uymayan mükellefler incelenir.

Son çalışmalarda yaklaşık 17 milyar liralık sahte fatura tespit edildi ve bu rakamın artabileceği belirtildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.