Dolar 36,4638
Euro 38,2232
Altın 3.447,86
BİST 9.572,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
11°C
Parçalı Bulutlu
Çar 13°C
Per 11°C
Cum 11°C
Cts 11°C

Merkez Bankası faiz oranını yüzde 50’ye yükseltti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, politika faizini yüzde 45’ten yüzde 50’ye yükseltme kararı aldı.

Merkez Bankası faiz oranını yüzde 50’ye yükseltti
22 Mart 2024
A+
A-

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamaya göre, Para Politikası Kurulu’nun politika faizi olan 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 45’ten yüzde 50’ye yükseltme kararı aldığı belirtildi. Kurul ayrıca operasyonel çerçevede değişiklik yaparak, Merkez Bankası’nın gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranlarını bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla 300 baz puanlık bir marj ile belirlemeye karar verdi.

Açıklamada, şubat ayında aylık enflasyonun hizmet enflasyonu öncülüğünde öngörülenden yüksek gerçekleştiği ve tüketim malı ile altın ithalatındaki yavaşlamanın cari dengede iyileşmeye katkı sağladığı vurgulandı. Ancak, yurt içi talebin dirençli seyrine işaret eden diğer göstergelerin bulunduğu belirtildi. Hizmet enflasyonundaki katılığın, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatlarındaki baskıları devam ettirdiği ifade edildi. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarını yakından izleyeceğini ve ücret artışlarının enflasyon üzerindeki etkilerini de değerlendireceğini açıkladı. Bu çerçevede, enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun devam edeceği belirtildi. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulmanın öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşunun sıkılaştırılacağı vurgulandı. Para politikasındaki kararlı duruşun, yurt içi talebin dengelenmesi, Türk lirasının reel değerlenmesi ve enflasyon beklentilerindeki düzelme aracılığıyla aylık enflasyonun ana eğilimini düşürerek dezenflasyonun 2024 yılının ikinci yarısında sağlanacağı ifade edildi.

Kurulun makroihtiyati politikalarıyla piyasa mekanizmasının işlevselliğini ve makro finansal istikrarı koruyacak uygulamaları sürdüreceği ve finansal koşulların sıkılaştırılması yönünde adımlar atılacağı belirtildi. Kredi büyümesi ve mevduat faizinde beklenmeyen gelişmelerin olması durumunda parasal aktarım mekanizmasının destekleneceği vurgulandı. Likidite gelişmelerinin yakından izleneceği ve gerektiğinde sterilizasyon araçlarının etkin şekilde kullanılacağı ifade edildi. Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini dikkate alarak belirleyeceği ve enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlamaya odaklanacağı belirtildi. Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergelerin yakından izleneceği ve fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda tüm araçların kararlılıkla kullanılacağı vurgulandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.