Dolar 36,4554
Euro 38,2908
Altın 3.441,15
BİST 9.602,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 6°C
Çok Bulutlu
İstanbul
6°C
Çok Bulutlu
Sal 10°C
Çar 13°C
Per 12°C
Cum 12°C

Merkez’den Botaş’a rekor döviz satışı

Artan enerji fiyatlarıyla birlikte Merkez Bankası’nın Botaş’a döviz satışı kasımda 2,2 milyar dolarla rekor kırdı. Banka, rezervleri güçlendirmek amacıyla Botaş’a satışları yıl başında sıfırlamıştı.

Merkez’den Botaş’a rekor döviz satışı
7 Aralık 2021
A+
A-

Artan küresel enerji fiyatları Türkiye’nin enerji ithalatı faturasını hızla artırırken, durum Merkez Bankası (TCMB) rezervlerini de etkiledi.

TCMB verilerine göre, kasımda banka Botaş’a 2 milyar 226 dolarlık döviz satışı yaptı. Bu rakam, aylık bazda rekor olarak kayıtlara geçti.

YIL BAŞINDA SIFIRLANMIŞTI

Naci Ağbal’ın başkanlığı döneminde TCMB, eriyen rezervlerini tekrar artırmak üzere Botaş’a döviz satışlarını sıfırlamış, 2021 boyunca Botaş’a satışlar çok sınırlı kalmıştı.

2021 yılı boyunca TCMB’nin Botaş’a satışları haziranda 269 milyon dolar, ekimde 258 milyon dolarla sınırlı kalmıştı.

ÖNCEKİ REKOR MART 2015’TE KIRILMIŞTI

Kasımda ise Botaş’ın dövizi piyasadan değil TCMB’den alması tercih edildi ve enerji fiyatlarındaki yükselişin de etkisiyle kasımda rekor satış geldi.

Önceki rekor, Mart 2015’teki 1 milyar 848 milyon dolarlık satış olmuştu.

Kasımda ihracatçılara verilen reeskont kredilerinin geri dönüşlerinden rezerve 2 milyar 803 milyon dolarlık katkı alan TCMB, bu katkının önemli bölümünü Botaş’a aktarmış oldu.

2019 ve 2020 yıllarında hızla azalan rezervleriyle gündeme gelen TCMB, 2021 yılı Para ve Kur Politikası metninde “Enerji ithalatçısı kamu iktisadi teşebbüslerinin döviz ihtiyacının gerekli görülen kısmı Hazine ve Maliye Bakanlığı ile TCMB tarafından piyasa koşullarına göre doğrudan karşılanabilecektir. Bu kapsamda piyasa şartları elverdiği sürece döviz satım tutarı kademeli olarak azaltılabilecektir.” ifadelerine yer vermişti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.