Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu “pozitif”e çevirdi!
Türkiye’nin kredi notunu “B3” olarak teyit eden Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, not görünümünü de “durağan”dan “pozitif”e çevirdi.

Moody’s, Türkiye ekonomisine ilişkin yaptığı değerlendirmede, ülkenin kredi notunu “B3” olarak teyit ettiğini ve not görünümünü daha önce “durağan” olan durumdan “pozitif”e çevirdiğini açıkladı. Moody’s açıklamasında, bu pozitif görünüm değişikliğinin ana nedeninin “ekonomi politikasındaki belirleyici değişiklik, özellikle de ortodoks para politikasına dönüş” olduğu belirtildi.
Açıklamada, manşet enflasyonda kısa vadeli bir artış öngörülse de enflasyon dinamiklerinde değişiklik sinyalleri olduğu ve bu durumun para politikasının güvenilirliğini ve etkinliğini yeniden kazandığının bir göstergesi olduğu ifade edildi. Parasal sıkılaştırmanın Türkiye’nin büyük dış dengesizliğini azaltma ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın döviz rezervlerini yeniden yapılandırma olasılığını artırdığına dikkat çekildi. Bu durumların ülkenin dış şoklara karşı kırılganlığını azaltacağı belirtildi.
Açıklamada ayrıca, Türkiye’nin dış açığındaki azalmanın 2024’te hızlanmasının beklendiği ve bu açığın yıl genelinde 40 milyar doların altında olması öngörüldüğü ifade edildi. Moody’s açıklamasında, Türkiye’nin kredi notunu etkileyebilecek faktörler arasında, mevcut para politikasının yerel seçimler sonrasında sürdürülmesi, büyümenin yavaşlaması, enflasyonun düşmesi ve makroekonomik dengesizliklerin azalmasına dair kanıtların görülmesi durumunda ülkenin notunun yükseltilebileceği belirtildi. Pozitif görünümün dikkate alındığında, ülkenin kredi notunun düşürülmesinin pek olası görünmediği ifade edildi.
Moody’s, 12 Ağustos 2022’de Türkiye ekonomisine ilişkin takvim dışı bir değerlendirme yapmış ve ülkenin kredi notunu “B3” olarak güncellemiş, not görünümünü “durağan” olarak belirlemişti.