Dolar 36,4554
Euro 38,2908
Altın 3.441,15
BİST 9.602,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 6°C
Çok Bulutlu
İstanbul
6°C
Çok Bulutlu
Sal 10°C
Çar 13°C
Per 12°C
Cum 12°C

Bakan Kurum duyurdu: Eğirdir Gölü için eylem planı hazır

Su derinliği 4 metreye kadar düşen Eğirdir Gölü için 9 maddelik bir eylem planı hazırlandı.

Bakan Kurum duyurdu: Eğirdir Gölü için eylem planı hazır
27 Ağustos 2024
A+
A-

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Eğirdir Gölü’ndeki alg patlaması ve biyolojik kirliliğe karşı harekete geçti.

Bu yıl kuraklık ve iklim değişikliğinin etkisiyle daha az yağış ve daha fazla güneş ışığı alan Isparta’daki Eğirdir Gölü’nde sucul bitki popülasyonu arttı, alg patlaması yaşandı.

Yağış azlığı nedeniyle göl bu yıl gözle görülür oranda çekildi. Devlet Su İşleri’nden (DSİ) alınan verilere göre Eğirdir Gölü maksimum derinliği 13,6 metre olması gerekirken 20 Ağustos itibarıyla 4 metre düşerek 9,6 metre civarında kaldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabında göl için hayata geçirilecek 9 maddelik eylem planını açıkladı.

Kurum: “Eşsiz güzellikteki Eğirdir Gölümüze can suyu verecek eylem planımız hazır. Başta dip çamuru temizliği ve su takviyesi olmak üzere gerekli tüm adımları atacağız.” ifadelerini kullandı.

EĞİRDİR GÖLÜ İÇİN NELER YAPILACAK?

Kıyıda ve suda temizlik: Koku ve sineklere karşı göl kıyısındaki ölü sucul bitkiler toplanacak. Göl yüzeyindeki bitki ve alg temizlenecek.

Özel araçlar alınacak: Göl içindeki temizlik için, su yüzeyi temizleme aracı temin edilecek.

Oksijen seviyesi artırılacak: Yüzeye ulaşan sucul bitkilerin temizlenmesiyle göldeki oksijen seviyesi artırılmış olacak.

Dip çamuru temizliği yapılacak: Göl dibinde biriken sediment ile biyokütle kaldırılacak.

Su takviyesi yapılacak: Gölün su kalitesini artırmak için kullanımı planlaması gözden geçirilerek, su takviyesi süreçleri Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ve ilgili kurumlarla hayata geçirilecek.

EĞİRDİR GÖLÜ İÇİN HAYATA GEÇİRİLEN PLANLAR

Komisyon kuruldu: Tabiat Varlıklarını Koruma (TVK) Genel Müdürlüğü koordinesinde kurulan komisyon ilgili kurumlar ve bilim insanlarından oluşan kurul nedenleri ve yapılacakları araştırdı.

Ön rapor hazırlandı: TVK Genel Müdürlüğü, göldeki sucul bitkilerin ve dipte biriken sediment ile biyokütlenin kaldırılmasına ilişkin ön fizibilite raporu hazırladı.

Ekosistem etki raporu: Bilim insanları Ekosistem Değerlendirme Raporu’nu hazırladı.

Kıyıda temizlik başladı: Isparta Valiliği koordinesinde Isparta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü denetiminde 8 iş makinesi ve Eğirdir Belediyesi personeli ile kıyıda ölü sucul bitki temizliğine başlandı.

 

 

 

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.