Dolar 37,8390
Euro 40,9493
Altın 3.679,92
BİST 9.044,64
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Çok Bulutlu
İstanbul
17°C
Çok Bulutlu
Paz 18°C
Pts 20°C
Sal 22°C
Çar 23°C

O ilde 7.5 büyüklüğüne kadar deprem olabilir!

Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen, MTA tarafından yapılan çalışmalardaki korkutan raporu açıkladı. Evsen, Kayseri’deki fayların 7.5 büyüklüğüne kadar deprem üretebileceğini, ayrıca Erkilet, Erciyes ve Yeşilhisar faylarında da deprem potansiyeli olduğunu bildirdi.

O ilde 7.5 büyüklüğüne kadar deprem olabilir!
5 Ağustos 2024
A+
A-

Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen, Kayseri’deki fay hatlarının potansiyel deprem riskine dair önemli açıklamalarda bulundu. Maden Teknik Arama (MTA) tarafından yapılan son çalışmalar, daha önce en fazla 6.2 büyüklüğünde deprem üretebileceği düşünülen bu fayların aslında 7.5 büyüklüğüne kadar deprem üretebileceğini ortaya koydu. Özellikle Erkilet, Erciyes ve Yeşilhisar Fay Zonları’nda bu büyüklükte depremler olabileceği değerlendirildi.

Evsen, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin Kayseri’de ciddi hasara yol açtığını ve Kayseri çevresinde bugüne kadar 17 tarihsel dönem kaydının olduğunu belirtti. Aletsel ve tarihsel kayıtlar incelendiğinde, 1940 yılından bu yana en büyük depremin 5.4 büyüklüğünde olduğu, tarihsel kayıtlar arasında ise 8 ve 9 şiddetinde depremler öngörüldüğünü ifade etti.

MTA’nın yer kabuğunun jeodinamik özellikleri üzerine yaptığı çalışmalar, Kayseri çevresindeki fay hatlarının depremselliği hakkında önemli bilgiler sağladı. Yapılan paleosismolojik çalışmalarla, fayların türü, maksimum büyüklükleri, atım miktarları, kayma hızları, depremlerin tarihleri ve tekrarlanma periyotları belirlendi. Bu çalışmalara göre, Erkilet Fay Zonu 7.5, Erciyes Fayı 7.3 büyüklüğünde depremler üretebilecek potansiyele sahip. Ayrıca Yeşilhisar, İncesu ve Erkilet faylarında toplam 14 büyük depremin olduğu tespit edildi.

Evsen, depremlerin tekrarlanma sürelerinin Yeşilhisar Fay Zonu için ortalama 3 bin yıl, Erkilet Fay Zonu için 4 bin yıl, Erciyes Fay Zonu için ise 5 bin yıl olduğunu belirtti. Bu süreler göz önüne alındığında, bu faylarda yakın gelecekte depremlerin olabileceği değerlendirildi.

Evsen, 7.5 büyüklüğünde bir depremin Kayseri merkez başta olmak üzere çevredeki Kocasinan, Melikgazi, Talas, İncesu, Yeşilhisar gibi yerleşim yerlerinde ciddi etkiler yaratacağını vurguladı. Bu nedenle, bölgedeki yapılaşma ve deprem hazırlıklarının gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.