Dolar 32,4709
Euro 34,8003
Altın 2.473,30
BİST 9.530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 18°C

Öğretmenler asgari ücretin altında çalıştırılıyor

Özel okullar ve dershanelerde çalışan öğretmenlerin üzerindeki baskı son dönemlerde çok yoğunlaştı. Özellikle asgari ücrette yaşanan artış ile birlikte özel okullarda ve dershanelerde çalışan öğretmenler, asgari ücretin altında çalışmaya maruz bırakılıyor. Bölge Haber Ajansı olarak, bir özel okulda asgari ücretin altında çalışmaya zorlanan Fen Bilimleri öğretmeni C.K ile görüştük.

Öğretmenler asgari ücretin altında çalıştırılıyor
10 Ocak 2022
A+
A-

Asgari ücrette yaşanan artış ile birlikte hemen hemen her sektörde çalışanlar, asgari ücretin altında çalışmaya maruz bırakılıyor. Maliyetlerin arttığını söyleyen işverenler bu duruma mecbur  olduklarını dile getiriyor. Özellikle özel okullarda ve dershanelerde çalışan öğretmenler, asgari ücretin altında çalışmak zorunda kalıyor. 

Sosyal medya üzerinden seslerini duyurmaya çalışan öğretmenler, taleplerini dile getirmeye çalışarak bu durumun acilen çözülmesini, çalışma koşullarının iyileştirilmesini ve ücretlerinin asgari ücretin altında olmaması gerektiğini ifade ediyorlar.

Bölge Haber Ajansı muhabiri Hasan Sezgin Karabulut, yaşanan bu haksız duruma açıklık getirmek için İstanbul’da bulunan bir özel okulda asgari ücretin altında çalışmaya zorlanan Fen Bilimleri öğretmeni C.K ile görüştü.

Asgari ücretin altında nasıl çalışmaya başladınız?

– “Şimdi asgari ücretin artışı ile patronlar o paranın çok olduğunu, öğrencilerle 12 aylık sözleşme imzaladıklarını, maliyetlerin çok yükseldiğini ve öğrencilere dönem arasında zam yapamayacaklarını belirterek, asgari ücretin altında ücret vermek zorunda olduklarını söylediler. Sigortalar her zaman zaten en alttan yatıyordu. Bu durum sadece benim için geçerli değil çoğu özel okul veya etüt merkezinde çalışan meslektaşlarımda aynı zor durumda kalıyor ancak hayat zorunluluğu ve bu mesleğe bağlılıkları nedeniyle kabul etmek zorunda kalıyorlar. Bu durumlar için maalesef bizi koruyan herhangi bir yasa bulunmamakta hatta milli eğitim bakanlığı ücretli öğretmen adı altında binlerce kişiyi 2 bin – 3 bin gibi rakamlara çalıştırılmakta.

Peki para yatırma işlemi nasıl oluyor?

– ”Bankaya asgari ücret yatar fazlalık elden geri verilir veya ek dersler ve ek çalışmalar ile asgari ücreti geçerseniz bankaya yine asgari ücret yatar bu sefer fazlalık size elden teslim edilir. Tabi bize şu deniyor yatanı geri vermeyin o zaman? Onunda çözümü var son ay ücretsiz izinde gösterilip son ay maaşınızı alamama ihtimaliniz var bunlar daha önce yaşandı.”

Bu durum hukuka aykırı bununla ilgili bir şikayette bulundunuz mu? Ya da çevrenizde şikayette bulunan var mı?

– “Hukuksal olarak kağıt üzerinde her şey onların lehinde. Sözleşmeler 10-12 aylık o nedenle mücadele verdiğiniz an seneye sözleşmeniz yenilenmez, kapı önünde bulursunuz kendinizi. Bu konuda sendikal çalışmalar yeni yeni filizleniyor. Ama dediğim gibi aynı uygulamayı ücretli öğretmen adı altında MEB’de  yapıyor.  Çoğu kurum zaten öğretmenlerinin çoğunu ders saati üzerinden çalıştırmaya geçti.”

Sizce bu durum nasıl düzelir?

“Öğretmen arkadaşlarımın birlikte hareket etmesi gerekmekte başka türlü bu düzen düzelmeyecek. Evet ekmek istiyoruz ama gül de istiyoruz bunun için korkularımızı aşmamız gerekiyor. Unutmamalıyız biz öğretmeniz, bir insana yön gösteren kutsal bir meslek yapıyoruz.

HABER: Hasan Sezgin Karabulut

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.