Dolar 34,6840
Euro 36,7682
Altın 2.935,30
BİST 9.935,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Az Bulutlu
İstanbul
14°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 15°C
Paz 18°C
Pts 17°C

Ömer Çeker: “Bütçenin yükü, sağlıkçıların omuzlarına yüklenmesin”

2023 yılının ikinci yarıyılının ilk ayı Temmuz ayında sağlık çalışanları zamlı maaşlarını almadan akaryakıta ve Özel Tüketim Vergilerine (ÖTV) yüksek miktarda artış yapılması nedeniyle verilen maaş zamlarının fazlası ile geri alınması hakkında Türk Sağlık Sen Kocaeli Şube Başkanı Ömer Çeker açıklama yaptı.

Ömer Çeker: “Bütçenin yükü, sağlıkçıların omuzlarına yüklenmesin”
17 Temmuz 2023
A+
A-

Türk Sağlık Sen Kocaeli Şube Başkanı Ömer Çeker, zamlara ilişkin açıklamada bulundu.
Başkan Çeker’in açıklaması şöyle:
“Sağlık çalışanları ve emekliler henüz temmuz ayına ilişkin zamlı maaşlarını almadan, akaryakıta %25, doğalgazdan alınan ÖTV’ye ise %224 artış yapıldı. Bu zamlar, iğneden ipliğe her şeye zam geleceğinin, enflasyonun da yükseleceğinin habercisidir. Uzun bir süreden beri enflasyona endeksli maaş artışları nedeniyle çalışanlarımızın alım gücünün düştüğünden, maaşların zorunlu harcama kalemleri karşısında sürekli eridiğinden hareketle, kamu çalışanlarının ve emeklilerin maaşlarının reel olarak yükseltilmesi talepleriyle Türkiye Kamu Sen ve Türk Sağlık Sen Genel Başkanımız Önder Kahveci ve Genel Merkez yöneticilerimiz girişimlerde bulunuyorlar.
Nitekim geçtiğimiz günlerde memurlara yapılan ancak emeklilerden esirgenen 8 bin TL’lik ilave ödeme ile sağlık çalışanlarının alım gücünde kısmi bir iyileşme yaşanacağı konusunda Sağlık çalışanları ve emekliler umutlanmıştı. Ne var ki, daha verilen 8 bin TL’lik ilave ek ödemeyi içeren kanunun mürekkebi kurumadan ve iyileştirme ile ilgili ödeme, maaşlara yansıtılmadan akaryakıta ve ÖTV gelen zamlar, verilecek artışı alıp götürmüştür.
Önümüzdeki 6 aylık süre için fazla mesailer, ve diğer ödemeler %17,5 artarken ailenin zorunlu harcamalarının bu süreçte çok daha hızlı artacağı yapılan bu zamlarla kesinleşmiştir.
Geniş toplum kesimlerinin alım gücü yükseltilmeden, bütçede ortaya çıkan olumsuzluklar, vergiler ve zamlar yoluyla çalışanlara, özellikle de Sağlık çalışanları ile Kamu çalışanlarının omuzlarına yükleyerek gidermeye çalışmak, doğru bir yaklaşım olmayacaktır. Çalışanların aldığı maaş daha cebine girmeden karşı karşıya kaldığı sağanak zamlar, aile bütçesini derinden sarsacak, alım gücünü iyiden iyiye düşürecektir.1 Ağustos’ta kamu görevlileri ile sağlık çalışanlarının 2024-2025 yıllarına ilişkin maaş artışlarının belirleneceği Toplu Sözleşme görüşmeleri başlayacaktır. Toplu sözleşme süreci, sağlık çalışanları, memurlar ve emekliler aleyhine gelişen bu durumun telafisi için son fırsat olacaktır.
“BÜTÇE YÜKÜNÜN MEMURLARIN OMZUNA BİNDİRİLMESİNE KARŞIYIZ”
Türkiye Kamu-Sen ve Türk Sağlık Sen olarak memur ve emeklilerin 6 ay bekleyecek durumunun olmadığının bilinmesini istiyoruz. Bir taraftan yapılan maaş artışlarının diğer taraftan zam ve vergiler yoluyla fazlasıyla geri alınmasına son verilmelidir. Sağlık çalışanlarının ve memurların alım gücü yükseltilmeden, kamu çalışanları ekonomik olarak rahatlatılmadan, ekonominin düzelmesinin imkânsız olduğunu bir kere daha yetkililere hatırlatıyor, bütçenin yükünün memurların omuzlarına bindirilmesine karşı olduğumuzu ifade ediyoruz.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.