Otobüs bileti fiyatları uçak biletini geçti!
Yaz tatili ve Kurban Bayramı’nın peş peşe gelmesiyle şehirlerarası otobüs bilet fiyatları, uçak biletlerini geçti. Otobüs firmalarının fiyatlara zam yaptığı iddia ediliyor. Tüm Otobüsçüler Federasyonu Başkanı Mustafa Yıldırım, firmaların 4 aylık periyotlarla Ulaştırma Bakanlığı’na fiyatlarını bildirdiğini ancak akaryakıt zamları nedeniyle yüksek fiyat onayı aldıklarını belirtti.

Hem yaz tatilinin başlaması hem de yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle şehirlerarası otobüs bileti fiyatları uçak biletlerini geçmiş durumda. Sosyal medyada bazı kullanıcılar, otobüs firmalarının bu durumu avantaja çevirerek bilet fiyatlarına zam yaptığını öne sürerek tepkilerini dile getirdi. Tepkilerin artması üzerine Tüm Otobüsçüler Federasyonu (TOF) Başkanı Mustafa Yıldırım, zam yapılmadığını belirten açıklamalarda bulundu.
Otobüs firmalarının internet üzerinden bilet satışı yaptıkları sitelere göre, 1 Haziran’da İstanbul’dan Dalaman’a gitmek isteyen bir yolcu için otobüs bileti 1500 lirayken, aynı tarihte Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Dalaman’a uçak bileti 550 liraydı. 10 Haziran’da ise uçak bileti 900 lirayken, otobüs bileti 1250 liraya satılıyordu.
TOF Başkanı Mustafa Yıldırım, otobüs firmalarının Ulaştırma Bakanlığı’na fiyatlarını 4 aylık periyotlarla belirttiklerini ve bu süreçte akaryakıt zamlarını öngörerek yüksek fiyatla onay aldıklarını söyledi. Normal günlerde bu yüksek fiyatların uygulanmadığını, biletlerin yüzde 30 indirimle satıldığını belirten Yıldırım, sadece bayramlarda ve tatil günlerinde tavan fiyatın uygulandığını vurguladı.
Yıldırım, artan akaryakıt fiyatları, otoban ve köprü geçiş ücretleri ve firmaların komisyon kesintilerinin fiyatlara yansıdığını ifade etti. Bu durumun otobüs bilet fiyatlarının uçak biletlerinden daha yüksek olmasına neden olduğunu belirtti. Yıldırım, “Firmalarımız temkinli davranıp fiyatlarını yüksek aldıkları için yoğun günlerde yüksek fiyat uyguluyorlar, yoğun olmayan günlerde yüzde 30’a kadar indirim yapabiliyorlar. Zam yok demeyelim, zam oluyor. Nasıl oluyor, 4 ayı dolan firmalar yeniden müracaat edip fiyatlarını artırabiliyorlar” dedi. Tatil günlerinde ve bayramlarda firmaların aldıkları fiyatın tavanını uyguladığını, yoğun olmayan günlerde ise yüzde 30’a kadar indirim yaptıklarını açıkladı.
Yıldırım, uçak ve otobüs biletleri arasındaki fiyat farkının nedenlerine değinerek, otobüs maliyetlerinin yüksek olduğunu, akaryakıtın pahalı olduğunu ve otoyol ve köprü bedellerinin ek maliyet getirdiğini belirtti. Personel maliyetleri, akaryakıt maliyetleri ve internet bilet satış komisyonlarının fiyatları yükselttiğini ifade etti. “Bu şartlar altında otobüs işletmeciliği sürdürülemez duruma geliyor” dedi.