Dolar 36,4355
Euro 38,1646
Altın 3.452,24
BİST 9.681,71
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 7°C
Az Bulutlu
İstanbul
7°C
Az Bulutlu
Sal 11°C
Çar 13°C
Per 11°C
Cum 11°C

Prof. Dr. Doğan Yaşar: Türkiye’ye Çöl tozları taşınımı bekleniyor

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Doğan Yaşar, Sahra Çölü’nden Türkiye’ye yoğun toz taşınımının beklendiğini vurgulayarak, “Bu dönemde ‘bahar alerjisi’ adını verdiğimiz kuru öksürük ve hapşırık gibi semptomlar sıkça görülür. Akciğer rahatsızlığı bulunan bireylerin, mümkünse 3 hafta boyunca partikül tutucu maske takmalarını öneririm. Eğer bu tip maskeler bulunamıyorsa, normal maskeler de kullanılabilir” şeklinde uyardı.

Prof. Dr. Doğan Yaşar: Türkiye’ye Çöl tozları taşınımı bekleniyor
22 Mart 2024
A+
A-

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü’nde görevli İklim Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar, meteorolojik analizlere dayanarak Sahra Çölü üzerinden mart ayı sonunda Türkiye’ye toz taşınımı beklendiğini belirtti. Prof. Dr. Yaşar, her yıl 2 milyar ton tozun çöllerden taşındığını ve bu tozların doğayı gübrelediğini, doğanın besin kaynağı olan “tabakalı silikat” adını verdikleri bu tozların sürekli olarak çöllerden geldiğini ancak mart ayının sonundan nisan ayının son haftasına kadar yoğun bir taşınım olduğunu söyledi. Pazartesi ve salı günlerinden itibaren çok yoğun bir döneme girileceğini ifade eden Prof. Dr. Yaşar, ülkemize demir yüklü kırmızı renkli çöl tozlarının yoğun olarak geleceğini ve doğayı daha fazla canlandıracağını belirtti.

Ayrıca, çöl tozlarıyla birlikte polen sorununa da dikkat çeken Prof. Dr. Yaşar, bir çam ağacının 12 milyar polen üretebildiğini ve bu dönemde havada polen miktarının yoğunlaşacağını vurguladı. Bu durumun astım gibi akciğer hastalıkları olan kişiler için tehlikeli olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Yaşar, “bahar alerjisi” olarak adlandırılan semptomların görülebileceğini ve akciğer rahatsızlığı olan kişilerin 3 hafta boyunca mümkünse partikül tutucu maske takmaları gerektiğini önerdi. Takılamıyorsa normal maske kullanılmasının da faydalı olabileceğini belirtti.

Çöl tozlarının havada aşırı miktarda yoğunlaşacağını ve araçların üzerini çamura bulayabileceğini hatırlatan Prof. Dr. Yaşar, çöl tozlarının artmasıyla tarımda verimlilik elde edilebileceğini ancak sağlık açısından dikkatli olunması gerektiğini ifade etti. Korkulacak bir durum olmadığını sözlerine ekledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.