Dolar 37,9199
Euro 42,5358
Altın 3.859,94
BİST 9.338,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 8°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
8°C
Hafif Yağmurlu
Cum 11°C
Cts 13°C
Paz 16°C
Pts 18°C

Prof. Dr. Nevzat Tarhan üniversite seçimlerinde dikkat edilmesi gereken unsurları açıkladı

4 milyondan fazla kişi 2021 YKS sınavına katıldı. Hayallerindeki üniversitede istedikleri bölümü okumak için sınavda ter döken adayların önünde şimide zorlu ve stresli bir tercih süreci bulunuyor. YKS tercihi yapmak için araştırmalara başlayan adaylar aldıkları puana göre yerleşebilecekleri bölümleri şimdiden seçi bile. Peki üniversite tercihlerinde dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir? Gençler tercih yaparken hangi unsurları göz önünde bulundurmalı? Akit Tv’de yayınlanan Eğitim Atlası programına katılan Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, üniversite seçimlerinde dikkat edilmesi gereken unsurlara dair değerlendirmelerde bulundu. Üniversite tercihlerinin bir gencin hayatındaki en önemli kararlardan biri olduğunu ifade eden Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bir üniversitenin misyonunun ve vizyonunun iyi olması gerektiğini ifade etti.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan üniversite seçimlerinde dikkat edilmesi gereken unsurları açıkladı
3 Ağustos 2021
A+
A-

BİR ÜNİVERSİTENİN HİKÂYESİ OLMALI”

Bir üniversitenin her anlamda hikayesi olması gerektiğine dikkat çeken ve kişilerin yeni çağa uyum sağlaması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Çocukluk döneminde kişi, annesiyle babasıyla ve içerisinde bulunduğu toplumla hikâye yaşarsa bu çocuğun bilinçaltına yerleşiyor. Ve çocuğun kişiliği oluşuyor. Tüm bunlara da bilimsel karşılıkta senaryolar diyoruz. Çocukluk çağında öğrendiğimiz hayat senaryoları var. Bunlar hikâyeler, anlatılar ve arkadaşlık ilişkileridir. Bunlar sosyal networkle oluşan çeşitli değer standartlıdır. Bunlar hikâyelerle bizim hayatımıza girer. Hikâyeler daha sonra bize, bir kimse evlendiği zaman çocukluğundaki hayat senaryolarını almıştır fakat evlendiği zaman aktörler değişmiştir. O zaman o kişi hayat senaryolarını ve hikâyelerini yeniden yazmalıdır. Yazmazsa kişilik savaşları başlar. Hâlbuki insan yeni durumlara ve yeniçağa uyum sağlaması lazım. Bir üniversitenin de her anlamda hikâyesi olmalı” ifadelerine yer verdi. 

“DİJİTAL ÖĞRETİM OLUYOR AMA DİJİTAL EĞİTİM OLMUYOR”

Pandemiyle birlikte eğitim sisteminin dijital bir eğitim sistemine evrilmesi hakkında değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Nevzat Tarhan; “Bizim öğrendiğimiz nokta şu, dijital öğretim oluyor ama dijital eğitim olmuyor. Özellikle sağlık alanları, mühendislik gibi birçok alanda uygulamalar önemlidir. Her mesleğin bir usta – çırak yönü var, sanat yönü var. O sanat yönünü bireyler hocaların tecrübe paylaşımlarıyla öğrenebiliyorlar. Soru soruyorsun, birlikte paylaşımda bulunuyorsun. Sohbet oluyor. Yoksa öğrenme literatür paylaşımlı olsa, Google’a sorularak öğrenilebilir. Tecrübe paylaşımı hikâyelerle, anlatılarla olmalıdır. Bu da usta-çırak ilişkisiyle, hoca-öğrenci ilişkisiyle alakalıdır. Birçok eğitim kurumu bu özelliğini çok kullanmıyor. Çok değerli hocalar var ama ulaşılamıyor. Onun için öğrencilerimiz üniversiteye girerken hocalarına kolay ulaşılabilip, ulaşılamadığını da kontrol etsinler. Çünkü hocalara ulaşabilmek çok önemli bir kriter” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.